Kürt Diasporası Konfederasyonu Diakurd kuruldu

26-01-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Diakurd Kongreye Zaraya Nîştîmanî Kürt Diasporası Konfederasyonu
A+ A-

Stokkholm (Rûdaw) – Kürt Diasporası Konfederasyonu-Diakurd'un kuruluş kongresi İsveç’in başkenti Stokholm’de gerçekleştirildi. “Kongreye Zaraya Nîştîman” adıyla düzenlenen kongrede çok sayıda delege hazır bulundu.

Avrupa’nın değişik ülkelerindeki Kürt dernekleri temsilcileri ile akademisyen ve aydınlar, Stokholm’de Kürt Diasporası Konfederasyonu-Diakurd'un kuruluş kongresi için bir araya geldi.

Kürtçe ders verdiği için İran tarafından hapse atılan Rojhılatlı öğretmen Zara Muhammedi’nin mücadelesine saygı adına “Kongreya Zaraya Niştîman” adıyla düzenlenen kongreye, 60’ı online toplam 180 delege katıldı.

Divan seçimi ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını Kurucular Komitesi Başkanı Adnan Ağacan yaptı. Ağacan’ın ardından söz hakkı alan Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, diaspora Kürtlerinin ortak çalışmasını anlatan bir konuşma yaptı.

Diakurd Kurucular Komitesi’nin dört yıllık çalışmalarına ilişkin hazırlanan raporun kongreye sunulmasının ardından Zara Muhammedi’nin ailesi ile parti ve örgütlerin kongreye gönderdiği mesajlar okundu.

Kongrede Kürt diasporasının tarihi ve deneyimini anlatan üç panel gerçekleştirildi.

Rûdaw’a konuşan Finlandiya Kürt Toplumu Federasyonu Başkanı Welat Nehri, “Kürt halkının diasporadaki işbirliği ve birliği sesimizi dünyada daha iyi duyuracaktır. Kürdistan'a ve Kürt ulusunun çıkarlarına birlikte hizmet edebiliriz ve ayrıca diasporadaki Kürt toplumumuza hizmet edebiliriz. Bununla birlikte kimliğimizi daha iyi koruyabilir ve Kürtlerin Avrupa’daki karar alma merkezlerinde daha iyi lobi yapmasını sağlayabiliriz” dedi.

Kongreye katılan ve uzun süredir Avrupa’da yaşayan şahsiyetler de tecrübe ve deneyimlerini delegelerle paylaştı.

Fransa’da yaşayan avukat Kamiran Jikikan, özellikle Kürdistan Bölgesi’nin Kürt diasporasını daha fazla desteklemesi gerektiğine dikkat çekti.

Jikikan: "Yirmi yıl önce acılarımızı Avrupa'da dile getirebiliyorduk. Bugün çok şükür, özgürleşmiş bir Kürdistan'a ve bölgesel bir hükümete sahibiz. Kürt kurumları artık kendi gelecekleri için çalışmalılar. Bugün sorunumuz artık Kürtlerin başına neler geldi değil, bunu dünyaya zaten bildirdik, ama başımıza gelenlerin tekrar yaşanmaması için ne yapabiliriz, bu önemli” diye konuştu.

Kongrenin kuruluşun amaçları üç başlıkta özetlendi:

1. Kürt örgütleri arasındaki işbirliğini ve diasporadaki Kürt sivil toplumunu geliştirmek

2. Kürt diasporasının diğer ülke ve milletlerle entegrasyonunu ve ilişkilerini güçlendirmek

3. Kürdistan halkının ulusal çıkarlarını ve kendi kaderini tayin hakkını desteklemek

Farklı ülkelerdeki Kürt federasyonları ve merkezlerin girişimiyle kurulan Diakurd, Kürt diasporasının önemli bir bölümünü temsil ediyor.

Diakurd tüzüğünde, organizasyonun ulusal değerlere bağlı olduğu, ekonomik, siyasi ve örgütsel bağımsızlığını koruyarak tüm Kürdistanlılar ve Kürt dostları için güven merkezi olmak istediğine vurgu yapıldı.

Yine Diakurd’un çalışma ve ilişkilerinde diaspora Kürtlerinin irade ve bağımsızlığına saygı duyduğu, kendisini diğer hiç bir örgütlenmeye alternatif görmediği kaydedildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli