Biden, Trump’ın orduda trans birey yasağını iptal etti

26-01-2021
Rûdaw
Etiketler ABD Trans Birey Jode Biden Donald Trump
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Başkanı Joe Biden, Donald Trump'ın "trans  bireylerin orduda görev yapmasını engelleyen" başkanlık kararnamesini geçersiz kılan yeni bir kararname imzaladı.

ABD Başkanı Joe Biden görevdeki ilk haftasında eski Başkan Trump’ın ABD ordusunda görev yapan trans bireylere yönelik tartışmalı yasağını kaldıran başkanlık kararnamesine imza attı.

Biden kararnameyi imzaladıktan sonra Twitter'da, "Çok basit: Orduda görev yapacak niteliklere sahip herkes, bu görevi açıkça ve gururla yerine getirebildiğinde, Amerika daha güvenli" mesajını paylaştı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Amerika gücünü çeşitlilikten alıyor. Başkan Biden cinsiyet farklılıklarının orduda görev almak için bir engel teşkil etmeyeceğine inanıyor." denildi. Açıklamada ayrıca kararnamenin cinsel kimlik sebebiyle yaşanan görevden alma ve engellemelerin acilen önüne geçilmesi talimatını içerdiği kaydedildi.

ABD’nin ilk siyah Savunma Bakanı olan emekli Orgeneral Lloyd Austin da geçen hafta Senato’daki onay oturumu sırasında, yasağın kaldırılmasını desteklediğini söylemişti.

Lloyd Austin yaptığı yazılı açıklamada da trans bireylerin orduda görev yapabilmelerini sağlamak üzere hemen harekete geçeceklerini kaydetti.

Eski Demokrat Başkan Barack Obama, trans bireylerin kimliklerini saklamadan askerlik yapmasına ve cinsiyet değiştirme için tıbbi hizmet almasına 2016’da izin vermişti.

Ancak Trump, "büyük tıbbi maliyetler ve sağlık kesintileri" nedeniyle trans bireylerin artık orduya katılmasına izin verilmeyeceğini açıklamış ve söz konusu kararnameyi Nisan 2019'da imzalamıştı.

Trump'ın trans birey yasakları alt mahkemelerde ayrı davalarla karşı karşıya kalsa da ABD Anayasa Mahkemesi, 2019’da kararın anayasaya aykırı olmadığına hükmetti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli