Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Rûdaw'a özel: Irak ile güçlü ilişkilerimiz var

Çin (Rûdaw) - Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ning, Irak’ı yakından takip ettiklerini belirterek, ülkesinin Irak ile işbirliği ve koordinasyonu daha fazla güçlendirmek istediğini söyledi.

Rûdaw Çin Ofisi Müdürü Mehdi Ferec'in sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Irak'ın Yeni İpek Yolu projesinin inşasında Çin'in önemli bir ortağı olduğunu belirterek, "İlişkilerimiz her iki ülke halklarına ve ikili ilişkilerine somut faydalar sağlamıştır. Çin, Irak'taki güvenlik durumunu yakından izliyor. İkili işbirliği projelerinin güvenliğini ve sorunsuz gelişimini sağlamak için Irak ile işbirliğini ve koordinasyonu güçlendirmeye hazırız, "dedi.

Daha önce de Mao Ning, Mehdi Ferec'in Basra'daki Kurna petrol sahasında Exxon Mobil'in yerini Çinli PetroChina'nın almasıyla ilgili bir sorusuna, "İki ülke arasında çeşitli alanlarda uygulamalı işbirliğinin sürdürülmesi ve sürekli olarak yeni gelişmelerin sağlanması için Iraklı taraflarla birlikte çalışarak bunu teşvik edeceğiz” şeklinde yanıt vermişti.

Sözcüsü Ning, "Çin ve Irak'ın dostane ilişkileri var. Irak halkının gerçek bir dostu olarak Çin, Irak ekonomisinin yeniden inşasına katkıda bulunmuştur. Aynı zamanda Ekonomik ve sosyal kalkınmaya da olumlu katkı sağlamıştır” dedi.  

Irak Ticaret Bakanı Asir Ghariri, Irak-Çin Çalışma Konseyi'nin kurulması öncesinde yaptığı bir açıklamada, "Irak ile Çin arasında büyük bir yatırım potansiyeli var. Irak, Çin'in siyasi ve ekonomik yeteneklerinden yararlanmak istiyor. Özellikle diplomasi alanı olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi 65 yıl öncesine dayanıyor” demişti.

Irak ile Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, ticaret ve ekonomik koordinasyon anlaşması çerçevesinde imzalanan anlaşmadan sonra 1997 yılında daha da ilerleme kaydetmiştir.