Kürt parlamenter Putin’in partisinin yönetiminde

Haber Merkezi - Ezidi Kürt parlamenter Zelimxan Motsoyiv, Birleşik Rusya Partisi’nin 19’uncu Kongresi’nde, parti yönetim kuruluna seçildi.

2001 yılında Vladimir Putin tarafından kurulan Birleşik Rusya Partisi’nin 19’uncu Kongresi, Devlet Başkanı Putin, Başbakan ve Parti Genel Başkanı Dimitri Medvedev’in de katılımıyla Moskova’da gerçekleştirildi.

Bu yıl yapılan yerel seçimlerin yanı sıra 2021’de yapılacak genel seçimlerin de değerlendirildiği kongrede partinin yeni yönetimi de belirlendi.

2016’da yapılan genel seçimlerde beşinci kez parlamenter seçilen Ezidi Kürt siyasetçi Zelimxan Motsoyiv, kongrede parti yönetim kuruluna seçildi.

Birleşik Rusya Partisi, Federal Parlamento’daki 341 sandalyeyle birinci parti konumunda.

Zelimxan Motsoyiv kimdir?

13 Ekim 1959’da Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te dünyaya gelen Motsoyiv, 10 yaşındayken anne ve babasını kaybettikten sonra 2’si kız 3 kardeşinin sorumluluğunu üstlendi.

1979 - 1981 yılları arasında Sovyet ordusunda askerlik yapan Motsoyiv, 1989’da Ekonomi ve İmar Düzenlemesi bölümünden mezun oldu. 1988’de kurduğu şirketle iş dünyasında önemli bir konuma geldi

Rusya’da 1999’da yapılan seçimlerde ilk kez yasama meclisi Duma’ya seçildi. 2003’te ikinci, 2007’de üçüncü, 2012’de de dördüncü ve 2016’daki seçimlerde beşinci kez seçilerek Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı oldu.

Halen Parlamento Savunma Komisyonu Üyesi olan Motsoyiv, aynı zamanda Rusya-Irak Parlamentoları Koordinasyon Komisyonu Başkanlığı’nı yapıyor.

Motsoyiv, IŞİD’in Kürdistan Bölgesi’ne saldırısı sonrası Barzani Yardım Vakfı aracılığıyla Şengal ve diğer bölgelerdeki göçzedelere 15 milyon dolar yardımda bulundu.

Zelimxan Motsoyiv, 7 dil bilmektedir.