Macar bakan: Orta Doğu'daki çatışmalar, Avrupa'daki göç sorununu derinleştirecek

New York (Rûdaw)  – Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa ülkeleri arasındaki gerginliklerin göçmen baskısını artıracağını belirtti. Szijjarto, Orta Doğu'daki mevcut sorunların Avrupa'daki göç sorununu derinleştireceğini kaydetti. 

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısını takip eden Rûdaw’ın Washinton Temsilcisi Diyar Kurda’ya özel açıklamalarda bulundu.  

Szijjarto, Avrupa ülkeleri arasındaki gerilimlerin artmasının, kıta üzerindeki göçmen baskısını artıracağı konusunda uyarıda bulundu.     

Szijjarto, "Gerilimlerin daha fazla tırmanmasını önlemeye çalışmamızın nedenlerinden biri, daha fazla göçmen mezarlığının oluşmasını engellemek istememizdir" dedi. Szijjarto, dünya ülkeleri arasında özellikle de Orta Doğu’da çatışmaların artmasının, Avrupa'daki göçmen sorununu daha da derinleşeceğini vurguladı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, 2023 yılında en az 134 bin 885 göçmen Avrupa'ya ulaşırken, 2 bin 257 kişi yolculuk sırasında hayatını kaybetti.

Ayrıca, 2023 yılında 292 bin 985 göçmen Avrupa'ya giriş yaparken 4 bin 114 kişi de hayatını kaybetti.

IOM göre, 2024 yılında Avrupa'ya en fazla göçmen 27 bin 201 kişiyle Suriye ve Rojawa'dan geldi.