Almanya’da seçim: Kürtler daha çok sandalyeye göz dikmiş durumda

Erbil (Rûdaw) – Almanya’da düzenlenecek parlamento seçimlerinde Kürtlerin temsiliyetini artırıp Federal Meclis’e daha fazla parlamenter göndermesi öngörülüyor.

Almanya’da yarın düzenlenecek parlamento seçimlerinde 5’i Sol Parti’den (Die Linke), 3’ü Yeşiller’den ve Hür Demokrat Parti (FDP), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hristiyan Sosyal Birlik’dan (CDU) birer tane olmak üzere en az 11 Kürt aday yarışıyor.

Almanya Kürt Toplumu Eşbaşkanı Mehmet Tanrıverdi, en az 3 ya da 4 Kürt adayın Almanya Federal Meclisi’ne (Bundestag) gireceğini öngörüyor.

Rûdaw’a konuşan Tanrıverdi, “Bu sayıyla beraber mecliste Kürtlerin sayısı en az ikiye katlanacak” dedi ve  halihazırda Federal Meclis’te 2 Kürt parlamenter olduğunu hatırlattı.

Öte yandan Alman partiler Almanya’da yaşayan Kürt seçmenlere ulaşmaya çalışıyor. Yeşiller ve FDP, Kürt seçmene yönelik seçim afiş ve pankartlarını Kürtçe olarak yayınlıyor.

“Alman siyasetçiler Kürt seçmenin önemini kavradı”

Tanrıverdi, Angela Merkel’in halefi ve CDU’nun yeni lideri Armin Lanschet’in seçilmesi halinde Kürt toplumunun temsilcileriyle bir araya geleceğinin kendilerini aktarıldığını söyledi:

“Laschet, Kürt seçmenlerden istediği desteği alması halinde Almanya Kürt Toplumu yürütme kurulu üyelerini davet etmeye dair söz verdi. Belli ki Alman siyasetçiler seçimler söz konusu olunca Kürt seçmenin önemini kavramış durumda.”

Almanya’da yaklaşık 1 milyon Kürt’ün yaşadığı tahmin ediliyor. Türkiye’den giden Kürtler ağırlıkta olsa da Irak, Suriye ve İran’dan da savaş ve siyasi durum yüzünden gidenler mevcut.   

Almanya-Kürdistan Bölgesi ilişkileri

Tanrıverdi’e göre Kürt seçmenin Almanya’dan Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini daha da geliştirme beklentisi içinde:

“Almanya, IŞİD’e karşı mücadelede MILAN füzeleri sağlayarak Kürdistan Bölgesi’ne yardımda bulundu, fakat yine de Berlin’in bölge için bağımsız bir dış politikası yok.”

IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon’un bir parçası olan Almanya, Peşmerge ve Irak güçlerini eğitiyor. Erbil’de bir hastane inşa eden Almanya, Peşmerge’nin profesyonelleştirilmesi için de Peşmerge Bakanlığı ile çalışıyor.

Buna rağmen 16 yıllık liderliği boyunca Merkel’in Kürdistan Bölgesi’ne ziyarette bulunmadığı notunu düşmek gerekiyor.