Telegram'ın kurucusu Durov Fransa'da havalimanında gözaltına alındı

Haber Merkezi - Telegram'ın kurucusu ve üst yöneticisi Pavel Durov'un  Fransa'da gözaltına alındı. 

Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve üst yöneticisi (CEO) Pavel Durov'un Azerbaycan'dan özel jetle geldiği Fransa'da havalimanında gözaltına alındığı bildirildi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığının, Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasına ilişkin durumu netleştirmeye çalıştığı bildirildi.

Fransız TF1 televizyonunun isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Ukrayna'daki savaşla birlikte ülkesi Rusya'dan ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşamaya başlayan Durov, başkent Paris yakınlarındaki Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Durov'un neden gözaltına alındığı bilinmezken Fransa'da hakkında yakalama kararı bulunduğu iddia edildi.

Yaklaşık 15 milyar dolar serveti olduğu tahmin edilen Durov'u taşıyan özel jetin Azerbaycan'dan havalandığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı

Rusya Dışişleri Bakanlığının, Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasına ilişkin durumu netleştirmeye çalıştığı bildirildi.

Rus milyarder Pavel Durov, Avrupa'nın en başarılı sosyal ağlarından biri olan VK'nın ve şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu.

Forbes dergisine göre 1984 doğumlu Durov'un net mal varlığı yaklaşık 3,4 milyar Amerikan Doları civarında.

Durov neden aranıyordu?

Fransız yetkililere göre Durov, Telegram'a yönelik ciddi iddialar nedeniyle Aranan Kişiler Dosyası'nda (FPR) listelendi.

Platformun içerik denetiminin olmaması, tek kullanımlık numaralar ve kripto para birimleri gibi özelliklerinin uyuşturucu kaçakçılığı, çocuk istismarı suçları ve dolandırıcılık gibi yasa dışı faaliyetleri kolaylaştırdığı düşünülüyor.

Fransız araştırmacılar, Durov'un kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmayı reddetmesinin ve Telegram'daki yasadışı içerikleri denetlememesinin onu bu suçların suç ortağı yaptığını iddia ediyor.

Soruşturmaya yakın kaynaklar, Durov'un Telegram'ın gözetim altında olduğu ülkelerden kaçındığını, Emirlikler, eski SSCB ülkeleri ve Güney Amerika gibi bölgelere seyahat etmeyi tercih ettiğini belirtti.