Alman milletvekilleri Neçirvan Barzani'nin ziyaretini 'çok önemli' diye nitelendirdi

Berlin (Rûdaw) - Başkan Neçirvan Barzani yarın Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya gelecek. Rûdaw’a konuşan Alman vekiller ziyaretin Erbil ile Berlin arasındaki ilişkiler için “çok önemli” olduğuna dikkati çekti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani 26 Haziran Pazartesi günü Almanya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Başkan Neçirvan Barzani’nin Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un yanı sıra diğer yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta başkent Berlin’de basın toplantısı düzenleyen Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, görüşmelerde, Kürdistan Bölgesi ile Almanya ilişkileri, bölgedeki gelişmeler ile her iki tarafı ilgilendiren ortak konuların gündeme geleceğini söyledi.

Rûdaw muhabiri Ala Şali, ziyaretin önemi ve içeriği hakkında Almanya Federal Parlamentosu (Bundestag) milletvekillerine mikrofon uzattı.

Ziyaretin önemi

Ziyaret, Kasım ayında yapılması planlanan Kürdistan Parlamentosu seçimleri, petrol ihracatının askıya alınması ve bütçe sorunu nedeniyle Erbil ile Bağdat arasında yeni bir gerginliğin yaşandığı döneme denk geldiği için Kürdistan Bölgesi açısından da çok önemli görülüyor.

Almanya Yeşiller Partisi milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Max Lucks, “Bu çok önemli bir görüşme. Ekonomik ilişkiler ve ortak çıkarlar bakımından Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın Almanya’nın bölgedeki en yakın müttefiki olduğunun bir göstergesidir” yorumunu yaptı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Derya Türk-Nachbaur, "Bu ziyaret önemli ve iyi bir gösterge çünkü Kürdistan Bölgesi ve Irak ile müzakereler bölge için çok önemli" dedi.

Alman Yeşiller Partisi Grup Başkanvekil Yardımcısı Agnieszka Brugger, toplantının önemine dikkati çekerek, “Bu, Almanya açısından sahadaki durumun önemsendiği, ilişkilerin devam edeceği ve diyaloğu sürdüreceğimiz anlamına geliyor" diye değerlendirdi.

Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekili Peter Heidt de, Scholz ile Barzani arasındaki görüşme hakkında "Kürdistan Bölgesi'nin bizim için çok önemli bir müttefik olduğunu ve bu bölgede yaşanan gelişmelerin Alman hükümetinin ana önceliği olduğunu kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partisi milletvekili ve eski Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanı Jürgen Trittin de, "Başkan Barzani'nin bu ziyaretinin Almanya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki iyi ilişkileri gösterdiğini görüyorum" dedi.

Almanya ile ilişkiler

Kürdistan Bölgesi ile Almanya arasında uzun yıllara dayanan güçlü ilişkiler bulunuyor. Özellikle IŞİD saldırıları döneminde, Almanya hükümeti IŞİD ile mücadelede ve göçmenlere ilişkin Kürdistan Bölgesi’ne çok sayıda askeri ve insani yardımda bulundu.

16 Ekim 2017’deki Irak ordusu ve milis güçlerinin Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelere saldırısının ardından Bağdat hükümeti Kürdistan Bölgesi’ne ambargo uyguladı. Ambargonun kırılması konusunda Almanya önemli bir rol oynayarak Kürdistan Bölgesi’ne destek verdi.

Alman parlamentosu geçtiğimiz Ekim ayında Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki askerlerinin görev süresinin uzatılmasına karar verdi.

Max Lucks Kürdistan’dan petrol ihracatının askıya alınması konusunda ise, “Önemli olan, ablukanın Irak hükümeti tarafından sona erdirilmesidir. Bu durum Irak hükümetine de büyük zarar veriyor. Bu siyasetin devam etmesi birleşik tek Irak politikasına zarar verir. Bu nedenle Irak’tan ablukayı sonlandırmasını ve Irak-Kürdistan Bölgesi arasındaki müzakerelere geri dönülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Irak’taki federal yapının demokrasinin gelişimi açısından “iyi” olduğunu belirten Lucks, “Irak’ın şu an içerisinde olduğu şartlar göz önüne alındığında; Irak Kürdistan Bölgesi federal sistem içerisinde bir bölge olmaktan ziyade, Irak’ın ekonomik, siyasi ve kültürel anlamda bel kemiğidir. Üstelik ülkenin en modern bölgesidir. Irak’a göre insan haklarının korunduğu en iyi bölgedir. Bu nedenle Irak’tan federalizmi önem vermesini ve ülke geneline hakim kılmasını talep ediyoruz” yorumunu yaptı.

Almanya Ezidi soykırımını tanıdı

Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyareti, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’ın Erbil’e yaptığı ziyaretten üç ay sonra gerçekleşecek.

Dışişleri Bakanı Baerbock, Kürdistan Bölgesi’nde üç gün kalmış ve Ezidi göçzeledeler ile insani yardım projelerinin desteklenmesini yerinde görmek için Duhok ve Şengal’deki kampları ziyaret etmişti.

Almanya, 2014’te IŞİD saldırılarına maruş kalan Ezidi toplumu ile ilgili meselelere de yoğun bir şekilde müdahil oldu. Berlin hükümet, 2014 yılından bu yana Ezidiler başta olmak üzere, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki dini azınlıklara yardım amacıyla 2,4 milyar euroluk destek projeleri gerçekleştirdi.

Ayrıca Almanya Parlamentosu bu yılın başında IŞİD'in Ezidilere yönelik katliamlarını “soykırım” olarak tanıdı.

Max Lucks bu konuda da, “Yeşiller olarak,  Ezidiler için çok şey yaptık ve daha fazlasını yapmalıyız. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi Başkanının ziyareti çok önemli. Erbil ile Bağdat arasında 2020’de imzalanan Şengal Anlaşmasını nasıl hayata geçireceklerini ve nasıl barışçıl bir çözüm önerdiklerini bilmek istiyoruz. Kürdistan Bölgesi’nden anlaşmanın uygulanması ve sorunun çözümüne daha fazla katkı sunmasını istiyoruz” dedi.

Alman vekil ayrıca, Kürdistan Bölgesi hükümetinden bu anlaşmayı hayata geçirmek için daha çok yardımcı olmasını isteyeceklerini söyledi.

Derya Türk-Nachbaur ise, “Umarım bu görüşmelerde Ezidilerin durumu ve Şengal meselesi de gündeme gelir. Anlaşmayı nasıl uygulayabileceğimizi tartışrız. Kürdistan Bölgesi ve merkezi hükümet, bölgedeki kötü durum ve istikrarsızlıktan etkilenen herkes için ortak bir çözüm bulur” dedi.

Alman parlamentosunun “Ezidi Soykırımını” tanıdığını hatırlatan Derya Türk-Nachbaur, "Ezidi soykırımının tanınması için programda uygulanması gereken birkaç madde ekledik. Yapılması gerekenleri açıkça yazdık. Şengal yeniden inşa edilmeli, anlaşma uygulanmalı, Ezidiler vatanlarına dönmeli. IŞİD'in eylemleri nedeniyle mağdur olanlara tazminat ödenmeli ve tabii ki bu talepleri yerine getirmelerini sağlamak için Irak merkezi hükümetiyle sorumlulukları hakkında konuşmalıyız. Alman hükümeti olarak Şengal’in sorumluluğunu üstlenmenin bizim için ne kadar önemli olduğu konusunda Irak'ı da bilgilendirmek istiyoruz" yorumunu yaptı.