Fransa: İran, nükleer anlaşmayı canlandırmak için nihai karar almalı
Haber Merkezi - Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında İran'ı "nükleer anlaşmayı canlandırmak için nihai kararlar" almaya çağırdı. Blinken ise, İran konusunda farklı bir ton kullanarak, "mevcut müzakerelerin uzaması durumunda ülkesinin İran nükleer anlaşmasına dönmesinin gerçekten çok zor olacağını" söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupa turu çerçevesinde Berlin'deki temaslarını tamamlayarak Paris'e geçti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Paris'e ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü.
Joe Biden'ın ABD ve Avrupa arasındaki güçlü ittifak ilişkilerini yeniden canlandırmak amacıyla geçtiğimiz hafta Avrupa'da gerçekleştirdiği temasların ardından, Blinken da, Berlin'in ardından Paris'te de, bu yönde güçlü mesajlar verdi.
Fransız Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen iki bakan, bugün dünyayı sarsan yeni sorunlar karşısında, Fransa ve Amerika'nın işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
Blinken, "Birlikte çalıştığımızda daha güçlü ve etkiliyiz. Başkan Biden devam eden ortaklığımızın değerini biliyor" dedi. Le Drian ise, Biden'ı, "transatlantik ilişkileri yeniden canlandırması ve dünyanın yaşadığı krizlere ilişkin ortak bakışa sahip olmaları" nedeniyle kutladı. İki bakan, diplomatik nezaket gereği dile getirilen kısa sunuşun ardından, İran ile varılan nükleer anlaşma, AB ile ilişkiler, Rusya ve Lübnan'da yaşanan kriz, Sahara bölgesinde terörle mücadele ve Çin ile ilişkiler konularına değindi.
İran konusunda görüş ayrılığı
İki bakanın açıklamalarından ilk öne çıkan en önemli mesaj İran konusunda oldu. Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Tahran yönetimini uluslararası nükleer anlaşmanın (JCPOA) kurtarılması amacıyla bir anlaşmaya varmak için "nihai kararlarını" almaya çağırdı. Le Drian "İranlı yetkililerin, Viyana'da başlayan müzakerelerin sonuçlanmasına olanak sağlayacak, şüphesiz zor olan, son kararlarını almalarını bekliyoruz" dedi.
Blinken ise, İran konusunda farklı bir ton kullanarak, "mevcut müzakerelerin uzaması durumunda ülkesinin İran nükleer anlaşmasına dönmesinin gerçekten çok zor olacağını" söyledi. Blinken, “Anlaşmada belirlenen standartlara geri dönmenin çok zor olacağı bir zaman gelecek. İran ile nükleer anlaşmaya uyum konusunda hala ciddi görüş ayrılıklarımız var" dedi. Amerikalı bakan, "Önümüzdeki birkaç gün içinde farklılıkların üstesinden gelip gelemeyeceğimizi göreceğiz. Bunlar gerçek" diye ekledi.
Le Drian ise "temkinli bir iyimserlği" koruduğunu belirterek, "Şimdi en zor aşamalara geçeceğiz. Bunun için İranlı yetkililerin cesur ve güçlü kararlar alması gerekecek" uyarısında bulundu.
İran'daki seçimler nedeniyle Viyana'da ertelenen 6'ıncı tur görüşmelerin ardından, önümüzdeki hafta 7'inci tur görüşmeler için masaya oturulması bekleniyor. 2015 yılında İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya tarafından imzalanan bu anlaşma, İran'ın nükleer programı üzerindeki kısıtlamaları öngörüyor.
ABD'nin eski Başkan Donald Trump yönetimi sırasında 2018 yılında anlaşmadan çekilmesi ve İran'a yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesinin ardından İran, nükleer programı için belirlenen yükümlülüklerden kademeli olarak geri adım atmıştı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) ev sahipliği yapan Avusturya'nın başkenti Viyana'da, İran ve ABD'nin nükleer anlaşmaya nasıl uyum sağlayabileceklerini belirlemek için müzakereler sürüyor.
"Rusya ile naif olmadan üst düzey diyalog"
Basın toplantısında Rusya konusuna da değinen Le Drian, Rusya ile son zamanlarda ilişkilerin en kötü seviyede olduğunu hatırlatarak, "ülkedeki otoriter sapmadan, muhalif lider Aleksey Navalny'ye yapılanlardan, Ukrayna krizinden ve Rusya'nın diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmesinden" haberdar olduklarını belirtti.
Le Drian, "Ama naif olmadan Rusya ile üst düzey diyaloğa da devam etmeliyiz. Rusya büyük bir ülke ve bizim komşumuz. Özellikle silahsızlanma ve konvensiyonel silahlar ile ilgili konuşulurken, Avrupa da masada olacaktır. Bu konuda 'Amerika diyalog uzmanı, Avrupa yaptırım uzmanı' olmayacak. Herkes ikisini de bir arada götürecek" dedi.
Rusya ile ABD'nin "silahsızlanma" konusunu ele almak üzere bir araya gelme kararına değinen Blinken da, "Elbette Avrupa olmadan bu konu ele alınamaz. Günü gelip masaya oturulursa bu Avrupa'nın da katılımıyla olur" yanıtını verdi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise dünyayı sarsan zorluklar ve krizler karşısında Fransa-Amerika iş birliğinin önemli olduğunu vurguladı.
Blinken, "Fransa en eski müttefikimiz. Birlikte çalıştığımızda daha güçlü ve daha etkiliyiz. Başkan Biden devam eden ortaklığımız için son derece minnettar" dedi.
ABD ve İran arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması konusuna da değinen Blinken, bu konuda ciddi farklılıkların devam ettiğini, ancak müzakerelerin farklılıklar arasında köprü kurabilmesini umduğunu dile getirdi.
Blinken, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sürecine de değinerek, "Afganistan'da sahadaki duruma çok dikkatli bakıyoruz ve ayrıca Taliban'ın çatışmanın barışçıl çözümü konusunda ciddi olup olmadığına da çok dikkat ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Blinken, ülkeyi zorla kontrol etme çabalarının barışçıl bir çözüm bulmakla tamamen çeliştiğini vurguladı.
ABD, AB'ye yönelik seyahat kısıtlamalarını yakın zamanda kaldırmayacak
Blinken, ülkesinin AB vatandaşlarına uyguladığı seyahat kısıtlamalarına ilişkin, "Seyahati mümkün olduğunca eksiksiz ve hızlı bir şekilde eski haline getirebilmek konusunda kaygılıyız. Bunun için bir tarih veremem, tıbbi uzmanlar tarafından yönlendirilmemiz gerekiyor" diye konuştu.,