Rûdaw, Almanya ile Irak arasındaki göçmenleri geri gönderme anlaşmasının içeriğine ulaştı

25-05-2024
Zinar Şino
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Almanya Irak Göçmen
A+ A-

Berlin (Rûdaw) - Almanya ile Irak geçtiğimiz yıl, oturum hakkını alamamış göçmenlerin gönüllü Irak'a geri gönderilmesini içeren bir anlaşma imzalamıştı. Rûdaw, bu anlaşmanın ayrıntılarına ulaştı. Öte yandan Rûdaw’a konuşan ve 5 yıldan fazla bir süredir ülkede bulunan ancak oturum izni reddedilen Kürt göçmen, "Asla geri dönmeyeceğim" dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani 14 Ocak 2023 tarihinde Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmüş, ardından iki ülke arasında bir dizi anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmalardan biri de yasadışı göçü ortadan kaldırmayı ve bazı Iraklı mültecilerin geri dönüşünü koordine etmeyi kapsıyordu.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino, göçmenlerin gönüllü dönüşü hakkındaki planı ve verileri Almanya İçişleri Bakanlığı’na sordu. Bakanlıktan verilen yazılı yanıta göre, 31 Mart 2024 itibarıyla Almanya'da 279 bin 490 Irak vatandaşı (Kürdistan Bölgesi de dahil) yaşıyor ve bunlardan 22 bin 757'sine oturma izni verilmedi.

Bakanlığın verilerine göre yalnızca bu yılın ilk üç ayında 222 kişi Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne geri gönderildi.

Geri gönderilecekler Iraklı yetkililer tarafından perde arkasında sorgulanıyor

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, iki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre Almanya'daki Irak büyükelçiliği, Iraklı ve Kürdistanlı göçmenlerin kimlik ve vatandaşlık belgelerini doğrulamak için sorguya alıyor.

Sorgulama, eyaletlerdeki göç ve geri dönüş bürolarında perde arkasından yapılıyor. Rûdaw, Bavyera Eyaleti Göç ve Geri Dönüş Bürosu’na giderek yetkililerle bu durumu görüşmek istedi. Ancak görüşme için yazılı randevu talep edildi. Rûdaw muhabiri iki ay önce büroya yazılı randevu talebinde bulunduğu halde hela bir yanıt alamadı.  

Bavyera Eyaleti Göç ve Geri Dönüş Bürosu verilerine göre, bu yılın başından 31 Mart 2024 tarihine kadar 77 kişi bu bölgeden Irak'a geri gönderildi, 3 bin 918 kişinin de sınır dışı edilmesine karar verildi. Ayrıca 288 kişi de gönüllü olarak Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne geri gönderildi.

Süleymaniyeli iki çocuk babası Mardin Muhammed ailesi ile 5 buçuk yıldır Bavyera’da yaşıyor. İltica başvuruları reddedilen ailenin geri gönderilme ihtimali bulunuyor.

Rûdaw’a konuşan Mardin Muhammed, göç ve geri gönderme merkezinde Iraklı yetkililer tarafından sorgulandığını, kendisini sorgulayanların ise perde arkasında durduklarını, bu yüzden onları göremediklerini söyledi.  

Muhammed, “Aramızda cam gibi bir şey vardı, onları hiç görmedim. Bağdat'tan geldiklerini söylediler ve bana Kürtçe sorular sordular. Bize hakkımızda karar çıktığını söylediler. Hatta dosyamız ellerindeydi. Alman mahkemesinin beni Irak'a geri göndermeye karar verdiğini söylediler. Hayır dedim, hiç hazır değilim” diye konuştu.

Rûdaw anlaşma metnine ulaştı

Almanya, Irak'ın talebi üzerine anlaşmanın içeriğini açıklamıyor. Ancak Rûdaw, başvuruları reddedilen göçmenlerin gönüllü bir şekilde Irak'a geri gönderilmesini kapsayan anlaşmanın bir kopyasına ulaştı.

Anlaşmaya göre göçmenlerin gönüllü geri dönüşlerine yönelik çalışmalar yapılması, geri gönderilenlerin topluma entegre edilmesi, yasal göçün teşvik edilmesi, vize verilmesinin kolaylaştırılması, Almanya'ya gelen öğrencilere kolaylık sağlanması, ayrıca hiçbir tarafın geri gönderilenler için tek taraflı önlem almaması gerekiyor.

 Anlaşmada ayrıca, her iki ülkenin de uluslararası hukuka uygun olarak bilgi alışverişinde bulunmaya istekli olduğu ve her iki ülkenin de anlaşmayı feshedebileceği ancak diğer tarafa üç ay önceden bildirimde bulunması gerektiği belirtiliyor.

Rûdaw konuyu Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı’na sordu. Bakanlık sözcüsü Ali Abbas, sadece Almanya'dan sığınma başvuruları reddedilen göçmenlerin geri gönderileceğini söyledi.

Sözcü Abbas, “Hükümet başvuruları reddedilen göçmenlerin onurunu zedelemeyecek şekilde geri gönderilmelerini istiyor ve gönüllü geri dönüş konusunda ısrar ediyor” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli