IŞİD’LE SAVAŞ – Danimarka’da Kürtler’i yargılama hazırlığı

25-04-2015
Rûdaw
Etiketler Danimarka Rojava Peşmerge YPG
A+ A-

Kopenhag (Rûdaw) – Danimarka’da, IŞİD’e karşı savaşmak için Irak ve Suriye’ye giden Kürt asıllı vatandaşların yargılanması istendi.

 

Danimarka Liberal Partisi, Irak ve Suriye’ye savaşmaya giden vatandaşlarının, savaşın hangi cephesinde olduğuna bakılmaksızın yargılanarak, 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi önerisinde bulundu.

 

Hükümetin öneriyi kabul etmeye hazırlandığı ifade ediliyor.

 

Rûdaw’a konuşan Danimarka Halk Partisi milletvekili Martin Henriksn, PKK’ye yakın güçler için savaşmanın cezalandırılması gerektiğini belirtti. Henriksn, “Orada bomba eğitimi alanlar, döndükten sonra tehlike arzedecekler” dedi.

 

Danimarka Sosyalist Demokrat Partisi Sözcüsü Train Brasmen ise, Avrupa Birliği’nin “terör” listesinde yer alan bir örgütle bağlantı kurmanın yasadışı olduğunu ifade ederek, “Halkın savaş cephesinden uzak durmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Savaşanlar konuştu

 

Rûdaw’a konuşan ve Kürdistan Bölgesi’nde peşmerge saflarında IŞİD’e karşı savaştıktan sonra Danimarka’ya dönen Alan (47), Batı ülkelerle aynı cephede olduklarını söyleyerek, “Neden böyle bir durumda yargılanacağız?” diye sordu.

 

Sofi Cengi  adlı Kürt ise, peşmerge saflarında savaşacaklarını söyledi. Cengi, “Kürdistan bizim toprağımız, kanımızla, canımızla korumaya mecburuz. Hiçbir şey bizi yolumuzdan alıkoyamaz” dedi.

 

Danimarka, 55 kişilik bir askeri uzman ekibinin yanısıra Kürdistan Bölgesi Peşmerge silah yardımında bulunuyor. Danimarka, koalisyon güçlerinin IŞİD’e kraşı gerçekleştirdiği hava saldırılarına da destek veriyor.

 

Geçen yıl üniversiteyi bırakarak Kobani’de Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) bağlı Kadın Savunma Birlikleri’ne (YPJ) katılan Rojhılatlı (İran Kürdistanı) Jwana Palani (21), Danimarka’da yayımlanan Information gazetesine verdiği demeçte, bir Kürt ve bir kadın ve bir insan olarak milleti yok olmanın eşiğindeyken evinde oturmasının mümkün olmadığını ifade etti.

 

Palani, “Yani şimdi beni terörist mi ilan edecekler?” diyerek, şaşkınlığını dile getirdi.

 

Kürt güçlerine katılanlar arasında Danimarka asıllı vatandaşlar da bulunuyor.

 

Rûdaw’a konuşan ve daha önce Halk Savunma Birlikleri (YPG) saflarında savaşan Yorgn Nikolay (41), birlerine karşı yapılan haksızlığa gözünü kapatamayacağını belirtti.

 

“Heval” kod adını alan ve işini bırakarak savaş cephesine giden Nikolay, politikacıların IŞİD’e katılımı önlemek istemesini anlayışla karşıladığını ifade ederek, “Kürtler ülkelerini koruma hakkına sahiptir. Bundan dolayı gönüllülere yönelik yapılan önerinin tamamen yanlış olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

16 Ocak’ta İngiltere’de Şilan Özçelik adlı Kürt kızı, İŞİD’e karşı YPJ saflarına savaşmaya giderken,havaalanında engellenmişti. Olay ülke kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

 

Bugüne kadar hiçbir ülkede, IŞİD’le savaştığı için kimseye herhangi bir ceza verilmedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli