Wagner askeri Norveç'e sığındı: İfadesinde belirsizlik var

Haber Merkezi - Norveç'e iltica eden eski Wagner askerinin ifadesinde birçok belirsizlik var

Eski Wagner askeri Andrej Medvedev'in Rusya'dan Norveç'e kaçtıktan sonra anlattığı hikayede birçok belirsizlikler var, Aftenposten'in yaptığı bir derlemeye göre: Medvedev, Norveç'in iade yasalarına dayanılarak tutuklandı, kendisi ise sınır dışı edilme riskini taşıdığını söylüyor.

26 yaşındaki Andrej Medvedev, Ukrayna savaşı sırasında Wagner Grubu için savaştığı gerekçesiyle Batı'ya kaçan ve sığınma talebinde bulunan ilk kişi ve bir videoda, savaşın iyi bir şey olduğunu düşünmesi için nasıl kandırıldığını, ancak şimdi  savaş suçlarına ilişkin kanıtlar sunacağını anlatıyor.

Medvedev'in belirttiğine göre geçen yıl 6 Temmuz'da özel milislerle dört aylık bir sözleşme imzaladı, ancak süre bittiğinde kendisine altı ay daha savaşması gerektiği söylendi. sözleşmeyi iptal etme olasılığı olmadan Wagner Grupta'ta sıkışıp kaldığını hissetti, kaçmasının nedeni buydu.

Ancak Aftenposten tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hem ülkeye giriş güzergâhı hem de Wagner grubundaki rolü hakkında bir belirsizlikler var.

Rus insan hakları aktivisti ve bağımsız gazeteci Olga Romanova, "onun savaşta olduğundan hiç şüphem olmadı" diyor.

Rusya'da mahkumlar için bir organizasyon yürütüyor ve Wagner grubuna dahil edilen mahkumlar arasında geniş bir iletişim ağı var. Medvedev, Bachmut'ta ağır kayıplar veren bir ekibin lideri olduğunu açıkladı. Olga Romanova'ya göre Medvedev'in komutan rolüne sahip olması imkansız.

''Wagner tarafından askere alınmış olabilir, ancak özellikle diğer mahkumlar arasında ne savaş deneyimi ne de otoritesi vardı. Orada olmuşsa sıradan bir asker olarak bulunmuştur'' diyor.

İstihbarat uzmanı Tom Røseth, Rusya'dan Norveç'e biri geldiğinde yetkililerin her zaman şüpheci davrandığını söylüyor.

''Özellikle hikayenin etrafında belirsizlikler olduğunda. Kaçanlara çifte ajan mı yoksa dolandırıcılık stratejisinin bir parçası mı olduklarını anlamak için şüpheyle yaklaşmalısınız.  Medvedev muhtemelen Norveç'te uzun süre kalabilmek için kendini olabildiğince önemli kılmaya çalışıyor'' diyor.

Andrej Medvedev, 13 Ocak'ta sınırdan kaçmak için Rus tarafından yardım aldığını söyledi, ancak birden fazla kaynak, uyarı levhaları ve üç metre yüksekliğinde dikenli tellerle sıkı bir şekilde korunan bir bölgeden geçme olasılığının düşük olduğunu söylüyor. 

Daha önce Sør-Varanger'deki Norveç sınır muhafızlığında çalışmış olan Rolf Randa, Aftenposten'e, "Sanırım başka bir şekilde Norveç'e geldi" diyor.

Tom Røseth, iyi korunan sınırı yasa dışı bir şekilde geçmenin büyük ölçüde imkansız olduğunu söylüyor, ancak bunun gerçekleşme ihtimalini de göz ardı etmiyor. Öyle bir durumda bunun üstesinden gelebilmek için Rus tarafında hayli bir destek almış olmalı, diyor.

Aftenposten'in konuştuğu uzmanların, Medvedev hakkında arka plan bilgisi içeren tüm filmlerin aynı kaynaktan, bağımsız Rus hukuk kuruluşu Gulagu'dan gelmesi de dahil olmak üzere, sorguladığı başka kısımlar da var. Medvedev'in iddiaya göre neden askeri atamalarından kurtulduğu da belli değil.

Medvedev, bu hafta sonu Oslo'daki gizli bir adresten başkentin kuzeyindeki Trandum'daki bir göçmen idari gözaltı merkezine taşındı. Polisin göç birimine göre bu bir ceza değil, güvenlik nedeniyle bir tür gözaltı olarak tanımlanıyor.