Putin talimat verdi: Asker sayısı 1,5 milyona çıkarılıyor

25-01-2023
Kamiz Şeddadi
Etiketler Rusya Putin Ordu Finlandiya İsveç NATO
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvuru süreci Rusya tarafından yakinen takip ediliyor. Her iki ülkenin NATO’ya üyeliğine cevaben Rusya’nın asker sayısını arttırma ve  ordusunu güçlendirme yönünde adım attığı görülüyor.

Rusya, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ye üyelik başvurusunu ülke güvenliği için bir tehdit olarak görüyor.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov yaptığı açıklamada, NATO’nun Finlandiya ve İsveç’i üye yaparak genişleme çabasını Rusya’ya yönelik yeni bir tehdit olarak değerlendirdi. Ve Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik Hibrit savaşına malze yapıldığını dolayısıyla bunun da ülkeleri üzerindeki ikinci tehdit olduğunu kaydetti.

Gerasimov’a göre, söz konusu tehditler nedeniyle Rusya Silahlı Ordusu Genel Komutanı ve Devlet Başkanı Vilademir Putin’in talimatıyla ordunun modernize edilerek yeniden örgütlenmesi öngörülüyor.

Rusya son gelişmelerle birlikte 3 yeni güç oluşturmayı planlıyor. Genelkurmay Başkanı Gerasimov,  Finlandiya sınırındaki Korelya bölgesinde yeni bir askeri birlikler kurulmasının planlandığını diğer iki birliğin ise ilhak edildikten sonra referandum ile Rusya nın kontrolüne geçen “yeni bölgeler” olarak adlandırılan Herson ve Zaporijya bölgelerinde kurulacağını duyurdu.

Yeni oluşturulan güçler ile birlikte Rusya ordusu hem nicelik hem de nitelik bakımından savaş kapasitesini büyütmüş olacak.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ordudaki asker sayısının 1,5 milyona yükseltileceğini duyurmuştu. Rusya Silahlı Kuvvetlerinin kadrosunu genişletmek için tüm faaliyetlerin kapsamlı bir planda birleştirilmesi ve savunma sanayisinden silahların teslimat süresi ile eşleştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in asker sayısının 1,5 milyona çıkarılması kararı aldığını ifade etmişti.

Orduda, "Moskova ve Leningrad" adıyla 2 yeni stratejik askeri bölge oluşturulacağı bilgisini de veren Şoygu, "Rusya Federasyonu'nun yeni bölgelerinde de kendine yeten birlikler meydana getirilecek" demişti.

Rus ordusunun mevcut sayısı 750 bin olarak biliniyor. Putin’in kararıyla ordunun iki kat büyütülmesi hedefleniyor.

Finlandiya ve İsveç’in Mayıs ayında NATO’ya üyelik başvurusu ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin iki ülkenin NATO üyeliği konusunda enişenlenmediklerini ancak  katılımlarının "Ciddi askeri ve siyasi sonuçlarının" olacağı uyarısını yapmıştı:

“Eskiden onlar için herhangi bir tehdit yoktu. Şimdi ise orada eğer askeri birlikler ve altyapı konuşlandırılırsa, karşılık vermek ve toprakları için buna benzer tehdit oluşturmak zorunda kalacağız.”

Rusya’nın asker sayısını arttırma ve yeniden yapılanma yönünde attığı adımlar Putin'in bu açıklamaları doğrultusunda gerçekleştiği şeklinde yorumlanıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli