Avrupa Parlamentosu Başkanı: Osman Kavala'ya özgürlük

24-10-2021
Etiketler Avrupa Parlamentosu David Sassoli Türkiye Osman Kavala Recep Tayyip Erdoğan
A+ A-

Haber Merkezi – Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, "10 büyükelçinin sınır dışı edilmesi Türkiye hükümetinin otoriterliğe kayışının açık bir işaretidir” dedi.

Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrı yapan 10 ülkenin büyükelçisinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesi yönündeki açıklamalarına yanıt verdi.

Sassoli Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "10 büyükelçinin sınır dışı edilmesi Türk hükümetinin otoriterliğe kayışının açık bir işaretidir. Yılmayacağız" ifadelerini kullandı.

AP Başkanı Sassoli, paylaşımını, "Osman Kavala'ya özgürlük" diyerek tamamladı.

Ne olmuştu

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçilikleri, ortak bir açıklama ile Türkiye’ye, Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz” denildi.

Erdoğan ne dedi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, cumartesi günü Eskişehir'de toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Bu ne terbiyesizliktir ya? Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burası Türkiye, Türkiye! Burada kalkıp da Dışişleri'ne gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. 'Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz' dedim. Zira, bunlar Türkiye'yi tanıyacaklar, anlayacaklar, bilecekler. Türkiye'yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler" açıklamasında bulundu.

Konu hakkında görüş alöışverişinde bulunuluyor

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, Erdoğan’ın Osman Kavala’yla ilgili açıklamalarından dolayı hedef aldığı 10 ülkenin son gelişmeler hakkında aralarında görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi.

Sözkonusu 10 ülkeden Danimarka’nın dışişleri bakanı Jeppe Kofod, bakanlığının Türk makamlardan herhangi bir resmi bildirim almadığını ancak dost ve müttefikleriyle temas halinde olduklarını belirtti.

Kofod yaptığı yazılı açıklamada, “Ortak bildiride de ifade edildiği şekilde, değerlerimizi ve ilkelerimizi muhafaza etmeye devam edeceğiz” dedi.

Listedeki bir diğer ülke olan Norveç de Ankara’daki büyükelçiliğinin Türk yetkililerden herhangi bir bildirim almadığını kaydetti.

Norveç Dışişleri Bakanlığı’nın baş sözcüsü Trude Maaseide, “Büyükelçimiz sınırdışı gerektirecek herhangi bir şey yapmadı” dedi ve Türkiye’nin Norveç’in bu konuda görüşlerini çok iyi bildiğini söyledi.

Maaseide, “Türkiye’ye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi altında taahhüt ettiği demokratik standartlar ve hukukun üstünlüğüne uyması çağrısını yapmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

ABD ve Fransa büyükelçilikleriyle Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli