Mozambik Başbakanı: Stratejimiz yerli üretimi arttırmak

New York (Rûdaw) - Mozambik Başbakanı Adriano Maleiane, Rusya-Ukrayna savaşına paralel olarak ülkesinde de bazı ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının arttığını ve bu nedenle strateji olarak yerli üretimi artırmak istediklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD'nin New York kentinde bulunan Mozambik Başbakanı Adriano Maleiane, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

Rusya-Urakya savaşı nedeniyle dünyada yaşanan gıda krizi karşısında ülkesinin tedbirlerinden bahseden Maleiane, “Tarım açısından Mozambik'te yaptığımız büyük bir görevdir; Bize göre en iyi yol tarımda yenilik yapmak ve daha çok yerli ürünlere sahip olmaya çalışmaktır. Şu ana kadarki sonuçların iyi olduğuna inanıyoruz. Bir süredir ürün fiyatları arttı, bu yüzden stratejimizi değiştirdik ve şimdi bu alanda araştırmaya daha fazla para ayırıyoruz. Ayrıca, halkımızın büyük sorunlarla karşı karşıya kalmasına izin vermemek için pirincimizi artırma planımız var. Bu yüzden tüm çabamızı bu yönde sarf ediyoruz” yanıtını verdi.

“Kimyasal gübrelerle ilgili bazı ülkeler daha çok yerli üretime odaklanıyor. Mozambik'te kimyasal ürünler üretiyor veya ihraç ediyor musunuz, stratejiniz nedir?” sorusuna ise Başbakanı Adriano Maleiane, şu yanıtı verdi:

“İkisini de yapıyoruz. Şimdi kimyasal gübre ihraç ediyoruz. Ama stratejimiz yerli üretimden kar elde etmek. Şu anda yaptığımız çalışma gelecekte faydalı olacaktır. Çünkü böyle durumlarda içerideki kimyasal bileşiğe ihtiyacımız var. Bu nedenle ihracat ve ithalat yapıyoruz.”

Afrika'nın güneydoğusunda, doğuda Hint Okyanusu, kuzeyde Tanzanya ve güneybatıda Eswatini ile Güney Afrika’nın komşusu olan Mozambik, geçtiğimiz yıllarda Rusya ile arasında yıllık 100 milyon dolarlık ihracat hacmi vardı ve bu ihracatın yaklaşık yüzde 80'i buğdaydandı.

Aynı şekilde Ukrayna da Mozambik'e her yıl milyonlarca dolar ihracat yapıyor. 2021 yılında Ukrayna bu Afrika ülkesine 15 milyon dolar tahıl ve 6 milyon dolar kimyasal gübre ihraç etti. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş Mozambik'te de endişeye neden oldu.