Madagaskar Dışişleri Bakanı: Güvenlik Konseyi’nin genişlemesinden yanayız

24-09-2022
Roj Eli Zalla
Etiketler Madagaskar BM Güvenlik Konseyi BM
A+ A-

Erbil (New York) - Madagaskar Dışişleri Bakanı Richard Randriamandrato, BM Güvenlik Konseyi'nde reformdan yana olduğunu belirterek, "BM Milletler, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana çok iş yaptı ama artık yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi” dedi.

New York'ta Rûdaw'a konuşan Madagaskar Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Richard Randriamandrato, Afrika ülkelerinin Güvenlik Konseyi'nde rolünün artmasına ilişkin, "Sesimizi Senegal'in sesine katıyoruz” dedi.

Randriamandrato’nun Rûdaw muhabirinin sorularına verdiği cevaplar şöyle:

Rûdaw: Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun bu yılki toplantısı kapsamında ülkenizin hedefi nedir?

Richard Randriamandrato: Madagaskar, dünyanın şu anda karşı karşıya olduğu tüm ihtilafları çözmek için ülkeler arasında daha fazla anlaşma arıyor. Madagaskar, güneydoğu Afrika'da yeni keşfedilen bir ülkedir. Bir ada olduğu doğru ama büyük engellerle karşılaştık. İklim değişikliği olgusundan, Avrupa'daki savaşın etkilerine, dünyadaki yüksek enflasyondan gıda kıtlığına kadar. Bu nedenle, dünya liderlerinin ülkemizin durumunu dikkate alacağını umuyoruz. Çünkü dünyada olan tüm kötü şeylerden biz sorumlu değiliz. Bu nedenle cesur olmalı ve bu alanda kararlılığımızı göstermeliyiz.

Rûdaw: Sizce Ukrayna'daki savaşın Madagaskar'a etkisi var mı?

Richard Randriamandrato: Ukrayna Madagaskar'dan çok uzakta. Ama savaşla karşı karşıya kalan sadece Ukrayna değil; Asya ve Afrika'da çatışmalarla karşılaşan başka ülkeler de var. Bu nedenle, önce dünya ülkeleri arasında barışı tesis etmeyi düşünmeliyiz. İkincisi, dünyada israfı bırakmamalıyız. Bölgede tarafsız kalıyoruz. Ancak insan hakları konusunda daha fazla çaba gösterilmesini istiyoruz.

Rûdaw: Son sorum Güvenlik Konseyi'nde reform yapılmasına ilişkin görüşünüz nedir?

Richard Randriamandrato: Elbette reformdan yanayız. BM, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra çok iş yaptı, ancak şimdi yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi. Örneğin Afrika ülkelerine daha fazla fırsat verilmeli. Teklifi Afrika Birliği ile birlikte hazırlayan Senegal'i de sonuna kadar destekliyoruz.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli