İtalya yarın seçime gidiyor, aşırı sağcı kadın politikacı Meloni'nin kazanması bekleniyor

24-09-2022
Etiketler İtalya Meloni Seçim
A+ A-

Haber Merkezi - İtalya'da 25 Eylül'de yapılacak genel seçimler öncesinde siyasi partilerin kampanya dönemi sona erdi. Anketlere göre, seçimin favorisi aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi lideri Giorgia Meloni.

Ülkede yarın yapılacak olan seçimlerde yarışacak siyasi partiler, dün son mitinglerini yaptı. Ülkede oy verme işlemi başlayana dek sürecek "sessizlik" dönemine girildi.

Kamuoyu yoklamalarında ilk sırada görünen aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisi lideri Giorgia Meloni, son mitingini Napoli kentinde yaptı.

Partisinin "post-faşist" olarak anılmasına değinen Meloni, “İtalya'nın Kardeşleri'nin kampanyası ve programı özgürlüğü savunmaya dayanıyor, bu yüzden biz hükümetteyken özgürlüğü daraltacağımıza inanmak güç” dedi.

Anketlerde ikinci sırada gelen merkez soldan Demokratik Parti (PD) lideri Enrico Letta ise kapanış mitingini Roma’daki Popolo Meydanı'nda gerçekleştirdi.

FdI'nin önerdiği başkanlık sistemine karşı çıkan Letta, "Direnişten ve faşizm karşıtlığından doğan İtalyan Anayasası’nı savunmayı tercih ettik. Dünyanın en güzel anayasasının sağ tarafından alt üst edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Ülkede 19. yasama dönemindeki parlamenterlerin belirleneceği genel seçimler için oylama yarın yerel saatle 07.00'de başlayacak ve gece 00.00'a kadar sürecek.

Anketler neye işaret ediyor?

Seçim kanunu gereği, seçimlere 15 gün kalmasından itibaren ülkede herhangi bir kamuoyu yoklaması yayımlanmıyor.

En son 10 Eylül'de açıklanan anketlere göre, Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) ilk sırada, Enrico Letta liderliğindeki merkez solun çatı partisi Demokratik Parti (PD) 2. sırada, Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Lig Partisi 3. sırada, eski başbakanlardan Giuseppe Conte’nin liderlik ettiği düzen karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) 4. sırada, yine eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin başkanı olduğu merkez sağdan Forza Italia (FI) 5. sırada ve "Üçüncü kutup" adıyla kendini merkezde konumlandıran Carlo Calenda liderliğindeki Eylem Partisi (Az) 6. sırada yer alıyor.

Meloni kazanırsa "ilk"lerin başbakanı olacak

Kamuoyu yoklamaları, seçimlerden aşırı sağcı Meloni liderliğindeki FdI, Matteo Salvini liderliğindeki Lig Partisi ve Silvio Berlusconi liderliğindeki Forza Italia ile bazı küçük partilerden oluşan sağ ittifakın hükümet kuracak çoğunluğu elde ederek çıkacağına işaret ediyor.

Böyle bir durumda, sağ ittifak kendi içinde en çok oy alanın başbakanı belirlemesi konusunda anlaştığı için ve Meloni liderliğindeki FdI'nin buna yakın olması sebebiyle Meloni'nin yeni başbakan olması bekleniyor.

Meloni'nin İtalya'da başbakanlığa gelmesi ise pek çok açıdan "ilk"leri beraberinde getirecek. Meloni'nin başbakan olmasıyla "İtalya tarihinde ilk kez bir kadın" bu göreve gelmiş olacak.

Ayrıca Meloni'nin başbakanlık koltuğuna oturması halinde faşist lider Benito Mussolini'nin ardından “ülkede ilk kez aşırı sağcı bir politikacı” başbakanlık yapacak.

Giorgia Meloni, başbakan olursa "ülkede 2008’den bu yana seçimle bu göreve gelen ilk lider" olacak.

İtalya'da son 10 yıldır göreve gelen 6 başbakan da seçimlerde başbakanlık için yarışıp seçilmiş değil aksine cumhurbaşkanları tarafından atanan isimler oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli