Biden, Katar ve Mısır liderleriyle Gazze'de ateşkes çabalarını görüştü

21 saat önce
Etiketler Joe Biden Abdulfettah es-Sisi Şeyh Temim bin Hamed Al Sani
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Başkanı Joe Biden, Cuma günü Mısır ve Katar liderleriyle Gazze savaşındaki gelişmeleri ve ateşkes için arabuluculuk çabalarını görüştü.

İki ayrı açıklamaya göre, Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile telefon görüşmesi yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı, es-Sisi ile yapılan telefon görüşmesinin "iki ülkenin yoğun arabuluculuk çabaları çerçevesinde" gerçekleştiğini söyledi.

Açıklamada, es-Sisi'nin "bu kritik dönemde derhal bir ateşkes anlaşmasına varmanın son derece önemli olduğunu" vurguladığı belirtildi.

Biden ayrıca, Katar Emiri Al Sani ile Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurmak için "ortak arabuluculuk çabalarını" görüştü.

Son arabuluculuk görüşmeleri, 16 Ağustos'ta Katar'ın Doha kentinde sona erdi ve ABD, Beyaz Saray'ın 31 Mayıs'ta Biden tarafından desteklenen ilkelere uygun olduğunu iddia ettiği "son köprü önerisini" taraflara sundu.

Önerinin detayları hâlâ gizli tutuluyor.

Cuma günü erken saatlerde, İsrail'in kamu yayıncısı KAN, Mısır ve İsrail heyetleri arasında Gazze'de ateşkes ve Hamas ile esir değişim anlaşması sağlamak amacıyla Kahire'de yapılan müzakerelerin ilerleme kaydedemediğini bildirdi.

ABD, Katar ve Mısır aylardır İsrail ve Hamas arasında esir değişimi ve ateşkes sağlamak ve Gazze'ye insani yardım girişini sağlamak için bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. Ancak, Netanyahu'nun savaşı durdurma taleplerini karşılamayı reddetmesi nedeniyle arabuluculuk çabaları durma noktasına geldi.

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin derhal ateşkes çağrısı yapan kararına rağmen, Filistinli grup Hamas'ın 7 Ekim'de yaptığı saldırının ardından Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırısını sürdürdü.

Bu saldırılar, yerel sağlık yetkililerine göre, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40.200'den fazla Filistinlinin ölümüne ve 93.000'den fazla kişinin yaralanmasına yol açtı.

Gazze'ye uygulanan devam eden abluka, yiyecek, temiz su ve ilaç sıkıntısına neden oldu ve bölgenin büyük bir kısmını harap etti.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor ve Mahkeme, 6 Mayıs'ta işgal edilen ve bir milyondan fazla Filistinlinin sığınmak için gittiği Rafah şehrinde askeri operasyonların durdurulmasına karar verdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli