New York Times Türkler’in ilanını reddetti

Haber Merkezi – ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, Amerika’daki 150’ye yakın Türk toplum kuruluşunun Ermeni Soykırımı’na dair ilanını, Tarihi gerçekleri reddeden veya önemsizleştiren reklamlar yayınlanmaz” diyerek yayınlamayı reddetti.

 

ABD'de 150'ye yakın Türk-Amerikan toplum kuruluşunu bir araya getiren yönlendirme komitesi tarafından hazırlanan ilan, "Amerikalı Türkler ve Türkiye'nin dostlarından Başkan Obama ve Kongre üyelerine barış mesajı" başlığı ile başlıyor ve iki toplum arasında uzlaşıyı teşvik eden metnin sonunda da "Bölmeyin birleştirin" sloganına yer veriliyor.

 

Ermeniler de dahil olmak üzere 100 yıl önceki olaylarda acı çeken tüm toplumlar için duyulan üzüntünün paylaşıldığı ve olayların nitelendirilmesi konusunda akademik konsensüs olmadığı vurgulanan ilanda, Cuma günü Washington'da "barış ve dayanışma yürüyüşü" gerçekleştirileceği belirtiliyordu.

 

İlanın yayınlanmamasına ilişkin New York Times'tan yapılan açıklamada, "11 Eylül saldırıları, Holokost, ABD'deki kölelik uygulaması, Ermeni soykırımı, İrlanda'daki açlık gibi tarihi gerçekleri reddeden veya önemsizleştiren reklamlar yayınlanmaz" ifadelerine yer verildi.

 

Türk Amerikan Milli Yönlendirme Komitesi Eşbaşkanı İbrahim Uyar, "Biz Amerika'yı basın özgürlüğünde gerçekten özgür bir ülke biliyorduk. Tarafsız bir medya anlayışı var ve her kesime söz hakkı veriyor biliyorduk. Bunun böyle olmadığını gördük" dedi.(Ajanslar)