Brüksel (Rûdaw) – Rûdaw muhabirinin sorusunu yanıtlayan Biden, NATO Liderler Zirvesi’ne değinerek zirve sayesinde ‘gelişmiş demokratik ülkeler arasındaki birliği’ sağlamak olduğunu kaydetti.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile birlikte basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden, Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin Ukrayna savaşı, NATO Liderler Zirvesi ve gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Biden, Şali’nin Ukrayna-Rusya savaşına dair sorusunu yanıtlarken Putin’in esas amacının 'NATO ittifakını bozmak' olduğunu belirtti.
ABD Başkanı ayrıca Putin’in artık demokrasi çağının sona erdiği fikrinde olduğunu ve yalnızca kendini empoze eden hükümetlerin değişimleri gerçekleştirebileceklerini aktardı.
Joe Biden ayrıca konuşmasının bir kısmında NATO Zirvesi ve G7 toplantıları ile demokratik ülkeler arasında birlik sağlamak amacında olduklarını söyledi.
Biden ayrıca Putin’in ‘savaş suçu’ işlediğini ve kendilerinin ‘Putin’i ancak birlikte hareket ederek durdurabileceklerini’ kaydetti.
Brüksel'de bulunan ABD Başkanı #JoeBiden, Rûdaw'ın gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı
— Rûdaw Türkçe (@RudawTurkce) March 24, 2022
Detaylar⬇️https://t.co/UhPseg8cQU pic.twitter.com/1CXOeNZGmp
Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanacağına ilişkin ellerinde bir istihbarat bulunup bulunmadığının Biden'a sorulması üzerine Biden, "Size şu an istihbarat verisi veremem, bu nedenle de sorunuzu yanıtlayamam. Ancak Rusya bunu (kimyasal silah) kullanırsa karşılık veririz. Bu karşılığın içeriği ise silahın kullanım şekline bağlı olur" ifadesini kullandı.
“Rusya, G-20’den çıkarılmalı”
Biden başka bir gazetecinin "Rusya'nın G20'den çıkarılması gerektiğine inanıyor musunuz?" sorusuna Biden, "Buna cevabım evet. Bu durum G20'ye bağlı. Bugün bu konu da gündeme geldi. Eğer bu yapılamayacaksa, Endonezya ve diğer ülkeler buna karşı çıkarsa, Ukrayna'nın da toplantılara katılımını sağlamalıyız" yanıtını verdi.
100 bin Ukraynalı mülteciyi ABD’ye kabul edeceklerini açıkladı
Biden NATO liderleri ile yaptıkları görüşmelerde Ukrayna'ya askeri ve insani yardım sağlanması ile Rusya'ya yaptırımların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayarak, "NATO hiç olmadığı kadar birlik olmuş durumda. Putin NATO'yu bölmeyi amaçladı ama başardığı şey tam tersi oldu." ifadelerini kullandı.
Başkanlığa geldiğinden bu yana Ukrayna'ya 2 milyar dolar askeri ekipman sözü verdiklerini belirten Biden, "Şu anda ben konuşurken Ukrayna'ya silahlarımız akıyor." dedi.
Biden, Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni insani yardım sağlayacaklarını dile getirerek, "Aileleri yeniden birleştirme amacımız kapsamında 100 bin Ukraynalıyı ülkemize kabul edeceğiz." diye konuştu.
Rusya'ya yaptırımlar kapsamında bugün Avrupalı ortakları ile uyumlu biçimde 400 Rus elit, Duma üyesi ve savunma şirketine yaptırım getirdiklerini anımsatan Biden, "Avrupa'da NATO topraklarını savunmak için konuşlu 100 bin ABD kuvvetine ek olarak, Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Slovakya yeni muharebe grupları kurdu" ifadelerini kullandı.
"Şi’yi tehdit etmedim"
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesine ilişkin soruya yanıt veren Biden, Çinli mevkidaşı ile Rusya’ya yardım etmesinin sonuçlarını anlaması için açık konuştuğunu söyledi.
Biden, “Onu tehdit etmedim. Ama ona, barbarca davranışından dolayı birçok Amerikalı ve yabancı şirketin Rusya’dan çekildiğini belirttim. Ona daha önceki görüşmelerimizden dolayı Avrupa ve ABD ile ekonomik ilişkilere ve ekonomik büyümeye ne kadar önem verdiğini bildiğimi belirttim ve Rusya’ya yardım etmesi durumunda kendisini bu konuda ne kadar tehlikeye attığını ifade ettim” dedi.
O görüşmesinin sonuçlarının ne olduğuna girmeyeceğini belirten Biden, Çin’in ekonomik geleceğinin Rusya’dan ziyade Batı'ya bağlı olduğunu anladığını düşündüğünü ve Şi’nin buna dayanarak Moskova ile angaje olmayacağından umutlu olduğunu dile getirdi.
"Gıda sıkıntısı olacak"
Biden ayrıca Rusya’ya uygulanan yaptırımların gıda tedarik sorunlarına yol açabileceği konusunda G-7 Zirvesi'nde görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
ABD lideri “Yiyecek kıtlığı konusunda konuşacak olursam, bu gerçek olacak. Yaptırımların bedeli sadece Rusya'ya yansımayacak. Bizim ülkemize de Avrupa ülkelerine dahil birçok ülkeye yansıyacak çünkü sadece bir örnek olarak ifade edeyim hem Rusya hem de Ukrayna buğday açısından Avrupa'nın ekmek sepetidir” dedi.
Dünya çapında buğday üretiminde üçüncü sırada gelen ABD ve yine çok önemli bir buğday üretim hacmine sahip Kanada’nın buğday kıtlığını gidermek üzere üretimi artırmanın yollarına bakacağına işaret eden Biden, Avrupa ülkelerinin dışarıya gıda göndermeyi kısıtlamalarını tavsiye ettiklerini kaydetti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın