ABD Dışişleri Bakanı’ndan Peşmerge ve DSG’ye övgü

Erbil (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “IŞİD’e karşı zorlu mücadelede Irak güvenlik güçleri, Kürt Peşmerge güçleri ve DSG güçlerini cesaretlerinden ve ödedikleri bedellerden dolayı kutluyorum” dedi.

Antony Blinken tarafından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçleri, Peşmerge güçleri ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’e karşı mücadeledeki rollerine övgüde bulundu.

Blinken, “Uluslararası Koalisyon Güçleri iki yıl önce yerel ortaklarıyla birlikte Irak ve Suriye’de IŞİD’in kontrolü altındaki toprakların tümünü özgürleştirdi. Bu da terörist grubun tamamıyla ortadan kaldırılması için önemli bir adımdı” dedi.

IŞİD ilk yenilgisini 2014 yılının Ağustos ayında başkent Erbil sınırlarında Uluslararası Koalisyon Güçlerinin destek verdiği Peşmerge Güçleri karşısında aldı. 2014 yılının Eylül ayında da Kobani’de YPG güçleri kahramanca bir mücadele vererek, Peşmerge ve Uluslararası Koalisyon Güçlerinin desteğiyle IŞİD’i yenilgiye uğrattı.

Irak güvenlik güçleri, Peşmerge güçleri ve DSG’nin IŞİD’e karşı mücadeledeki rollerine övgüde bulunan Blinken, IŞİD kalıntılarına karşı yerel güçlerle omuz omuza mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

IŞİD hilafetinin yıkıldığı dönemde 83 ülkeden oluşan Uluslararası Koalisyon Güçlerinin radikal örgütü bitirme çabalarını devam ettirdiğini belirten Bakan Blinken, sözlerine şunları ekledi:

“IŞİD’in üst düzey sorumlularını öldürdük. Örgütün tekrar güçlenmesini engellemek için geriye kalan kalıntılarını hedef almaya devam edeceğiz. IŞİD’in yenilgiye uğratılması ile Irak ve Suriye’de 8 milyona yakın kişi evlerine döndü ve Uluslararası Koalisyon’un istikrarı sağlama programından yararlanarak kendi topraklarında yaşamaya başladı.”

Blinken, Irak ve Suriye topraklarının IŞİD’ten kurtarılmasının bir dönüm noktası olduğunu ancak görevlerinin daha bitmediğini ve IŞİD’le mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.