TARİHİ GÜN - ‘Bosna kasabı’ 40 yıl hüküm giydi! (YENİLENDİ)

Haber Merkezi – Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Bosnalı Sırplar’ın eski siyasi lideri Radovan Karaciç, insanlığa karşı suç işlemekten 40 yıl hapis cezası aldı.

 

Mahkeme, Karaciç'in Srebrenitsa'daki Boşnak erkeklerin ortadan kaldırılmasını istediğine hükmetti.

 

Mahkeme ayrıca, Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç'i, Bosna savaşı sırasında “insanlığa karşı suç işlemekten” 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

 

Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan ve 100 binden fazla insanın öldüğü iç savaşın en önemli isimlerinden olan Sırp lider Radovan Karaciç, 21 yıl sonra cezalandırılmış oluyor.

 

Karaciç, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da gerçekleşen en büyük katliam olan ve 8 bine yakın Boşnak'ın öldürüldüğü Srebrenitsa katliamının sorumlusu olmakla da suçlanıyordu.

 

Sırp lider otobüste yakalandı

 

Bosna-Hersek'teki iç savaş nedeniyle uluslararası mahkeme tarafından hakkında arama kararı çıkartılan Karaciç, uzun süre saklandı.

 

Sırp lider, 13 yıl sonra, 2008 yılında Belgrad'da bir otobüste yakalandı.

 

Sırp lider, Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere Hollanda'ya gönderildi.

 

Karadağ'a bağlı bir köyde, 1945 yılında bir ayakkabıcının oğlu olarak dünyaya gelen Karaciç, üniversite eğitiminin ardından psikiyatrist olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda şiirle de ilgilenen Karaciç'in bir kaç şiir kitabı yayımlandı. Şiir yarışmalarında ödül aldı.

 

1980'lerin sonlarından itibaren aktif olarak politika ile ilgilenen Radovan Karaciç. Sırp Demokrat Partisi'nde hızla yükseldi.

 

Nisan 1992'de Bosna-Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Karaciç, Sırbistan ile yakın bağları korumak için çabaladı.

 

'İnsanlığa karşı suç'

 

Bu çabaların sonucu olarak da, iç savaşta Boşnaklara yönelik bir etnik temizlik başladı. Sırp topraklarında yaşayan Boşnak ve Hırvatlar bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

 

Cinayet, sürgün, tecavüz ve rehin alma gibi çok sayıda suçla birlikte yürütülen etnik temizlik sonucu, onbinlerce insan hayatını kaybetti.

 

11 Temmuz 1995'de BM tarafından güvenli bölge ilan edilen ve Hollandalı askerlerin denetimine verilen Srebrenitsa kentinde 8 bine yakın Boşnak erkek, Sırp güçleri tarafından katledildi.

 

Savaş ve insanlığa karşı suçun yanı sıra soykırımla da suçlanan Karadziç'in davası 8 yıl sürdü.

 

Karaciç bu sürede, "dünyanın en insancıl hapishanesi" olarak bilinen Lahey yakınlarındaki Scheveningen gözaltı merkezinde kaldı. Karadziç'in yoğun itirazları nedeniyle uluslararası mahkeme oldukça dikkatli bir yargılama süreci izledi.

 

Süreç tamamlandıktan sonra Karaciç, ömür boyu hapis cezasını Portekiz veya Litvanya gibi herhangi bir ülkede sıradan bir cezaevinde tamamlayacak.