Rûdaw ekibi ENEX’in yıllık toplantısına katıldı

Brüksel (Rûdaw) – Rûdaw ekibi, Dünyanın önde gelen TV haber yayıncıları derneği ENEX (European News Exchange) editörler konferansına katıldı. ENEX verilerine göre, Rûdaw'ın haberi ağ ortakları arasında en fazla kullanılan görseller oldu.

Uluslararası Avrupa Medya İlişki Ağı ENEX 1993 yılında kuruldu. Merkezi Lüksemburg'da bulunan ve dünyanın dört bir yanından 57 üyesi bulunan ağın Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki tek ortağı Rûdaw Medya Grubu.

ENEX yıllık konferansını bu yıl 22-23 Şubat tarihlerinde Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu genel merkezinde düzenledi. Konferansta Avrupa seçimleri, teknolojik gelişmeler ve etkileri, iklim değişikliği, Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar ele alındı.

ENEX verilerine göre, Rûdaw’ın hazırladığı haber ve materyaller ağ ortakları arasında en çok görüntülenenler arasında yer aldı. Özellikle Eylül 2023’te Musul’un Hemdaniye ilçesinde yangınına ilişkin Rûdaw tarafından ayrıntılı bir şekilde hazırlanan haberler ağda en çok izlenen ve kullanılan haber ve materyaller oldu.

Avrupa Parlamentosu seçimleri ve teknolojiden yararlanma

6-9 Haziran'da yapılacak Avrupa seçimleri öncesinde düzenlenen konferansa Avrupa Birliği’nin medya yetkilileri de katıldı.

Medya yetkilileri, seçimlere geniş katılımı teşvik etme konusunda medyanın etkili rolünden bahsetti.

Rûdaw İngilizce bölümü editörlerinden Karwan Faidhi, yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik hazırlıklar ve yabancı medyanın seçime katılımı hakkında, İletişim Genel Direktörü ve Avrupa Parlamentosu sözcüsü Jaume Duch Guillot’a soru yöneltti.

Guillot, “Diğer Avrupa medyasını desteklediğimiz gibi Rûdaw'ı da destekleyeceğiz" dedi.

Konuşmacılar, seçim konusunun yanı sıra teknolojideki hızlı gelişmelere ve teknolojinin Avrupalı birey üzerindeki etki ve sonuçlarına da değindi.

Konferansın ana konularından biri de yapay zekaydı ve detaylı olarak tartışıldı. Avrupa Parlamentosu, bu gelişmenin zararlarını önlemek ve tüm olumlu yönlerinden yararlanmak için yapay zeka konusunu bir yasa tasarısı ile yeniden yapılandırmak istiyor.

Konferansa katılan AP medya hizmetleri başkanı Raffaella De Marte ve AP medya departmanı görsel-işitsel bölüm başkanı Thibault Lesenecal da "demokrasiye yönelik tehditler" konusunu ele aldı.

Her iki yetkili de birçok grubun sosyal ağlar aracılığıyla AP’nin seçim ve parlamento deneyimini karalamak için çalıştığını söyledi. Yetkililer, “Avrupa toplumuna zarar veren içerikleri henüz kontrol edemediklerini ve sansürleyemediklerini” belirttikleri TikTok'a odaklandı.

ENEX ve Avrupa Parlamentosu

Konferans sırasında ENEX Genel Müdürü Adrian Wells, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Othmar Karas ve İletişim Genel Direktörü ve Avrupa Parlamentosu sözcüsü Jaume Duch ile bir mutabakat zaptı imzaladı.

Mutabakat metnine göre seçim sürecinde haberlerin hazırlanması konusunda Avrupa Birliği içerisinde ENEX bileşenlerine kolaylık sağlanacak.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Karas, mutabakat imzalanmadan önce katılımcılara açıklamalarda bulundu.

Karas, "Bu Avrupa seçimleri dünya için önemli bir zamana denk geliyor. Son birkaç yılda, Covid-19'dan Ukrayna'daki savaşa ve artan hayat pahalılığına kadar yaşanan krizler, vatandaşların AB'nin etkisine ilişkin farkındalığını ve beklentilerini artırdı” dedi.

Karas, "Vatandaşların gelecekleri hakkında doğru kararlar alabilmeleri ve tüm demokratik haklarını kullanabilmeleri için güvenilir bilgiye erişmeleri artık her zamankinden daha önemli” diye ekledi.

Rûdaw'ın Hemdaniye yangını haberi ve materyalleri

Konferansın ikinci gününde iklim değişikliği, Ukrayna-Rusya savaşı ve Gazze savaşı gibi küresel medyada gündemde olan konular ele alındı.

Ayrıca hangi yayınların en çok etkileşime sahip olduğu ve hangi materyallerin ENEX ortakları tarafından daha çok paylaşılıp kullanıldığında dair istatistikler de açıklandı.

Ruûdaw, 27 Eylül 2023’te Musul’un Hemdaniye ilçesindeki yangına dair kapsamlı haberleri en çok izlenen ve paylaşılanlar listesinin ilk sıralarında yer aldı. Rûdaw'ın yayını ENEX'in dijital platformlarında 7,7 milyondan fazla etkileşim aldı.

2024; seçim yılı, spor ve sanat yayını

Bu yıl ABD’deki başkanlık seçimleri, Avrupa’nın 12 ülkesindeki iç seçimler ve Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacak. Ayrıca Euro 2024, Paris Olimpiyatları da bu yıl Avrupa’da öne çıkan spor olayları olacak. Bu nedenle bu yıl dünya medyası için önemli konuların başında Avrupa’daki seçim ve spor olayları gelecek.

ENEX üyeleri, Kürdistan Bölgesi'ndeki seçimleri de ilgiyle takip ettiklerini aktardı.

Ayrıca Rûdaw ekibi, Kürdistan Bölgesi ile dünya ülkeleri arasındaki güçlü kültürel ve sanatsal bağların daha da geliştirilmesinin önemli olduğuna dikkati çekti. Konferansta Rûdaw ekibi, farklı renklerin bir araya getirildiği ve Kürt müziğinin Kürdistan Bölgesi ve Erbil'deki diğer ulusların müzikleriyle harmanlandığı bir platform haline gelen Zahawi Müzik Evi'nin öneminden bahsetti.