Putin Ukrayna'da askeri harekat başlattığını açıkladı

24-02-2022
Etiketler Ukrayna Rusya ABD Dombas
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde "askeri bir operasyonun" başladığını duyurdu. Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinden patlama sesleri geldiği bildiriliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabahın erken saatlerinde televizyon kanalından ulusa seslendi.

Putin, “Rusya son 30 yıldır NATO’nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO’nun savaş makinesi Rusya'nın sınırlarına yaklaşıyor” diye belirtti.

“Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür” diyen Putin, “Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimlerinin boşa çıkarıldığını belirten Putin, “İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” şeklinde konuştu.

“Rusya, Ukrayna'yı silahsızlandırmaya çalışacak” diyen Putin, Dombas bölgesindeki yönetimlerin Rusya'dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlattı.

Putin, "Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna'nın Nazizm'den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna topraklarını işgal etme planları olmadığını vurgulayan Putin, kimseye zorla bir şey dayatmayacaklarını ifade etti.

Ukrayna silahlı güçlerine hitaben konuşan Putin, şunları söyledi:

“Yoldaşlar! Babalarınız ve dedeleriniz ortak anavatanımızı savunarak Nazilere karşı savaştı. Bu nedenle Neo-Nazilerin gücü ele geçirmesinden memnun olduğunuzu düşünmüyorum. Lütfen silahlarınızı bırakın ve evlerinize dönün. Ukrayna ordusunun bu talebi yerine getirecek bütün personeli askeri harekat alanının engel olunmaksızın terk ederek ailelerine dönebilir. Dökülecek muhtemel kanın bütün sorumluluğu, tamamen Ukrayna topraklarını yönetmekte olan rejimin vicdanına yüklenecektir.”

Putin, “Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek” dedi.

Ukrayna ordusundan açıklama

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın askeri kontrol merkezleri ve hava sahalarına yönelik yoğun atışlara başladığını bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında, "Bugün, 24 Şubat, saat 05.00 sıralarında Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, askeri birliklerimize yönelik yoğun ateşe başladı" ifadesine yer verildi.

Rusya: Ukrayna ordusu etkisiz hale getiriliyor

Rusya Savunma Bakanlığı, "Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunu etkisiz hale getiriyor" açıklaması yaptı.

Açıklamada, askeri altyapı, hava savunma tesisleri ve askeri havaalanlarının hedef alındığı belirtildi.

Siren ve Patlama sesleri duyuluyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor.

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Yerel Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın işgal harekatının başladığını, patlama seslerinin füze saldırılarından kaynaklandığını açıkladı.

Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli