Brezilya yerli Yanomami halkının yaşadığı Amazon’da OHAL ilan etti

Haber Merkezi - Brezilya, Amazon'un yerli Yanomami halkına ait çocuklar arasında acil yetersiz beslenme alarmının ardından olağanüstü hal ilan etti.

Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, selefi Jair Bolsonaro'nun sağcı hükümetini yerli halka karşı soykırım yapmakla suçluyor.

Lula da Silva, bu hafta sonu Roraima eyaletine yaptığı ziyarette; yasadışı madencilik ve hükümetin kötü yönetimi nedeniyle topraklarının büyük ölçüde tükendiği ve zehirlendiği söylenen Yanomami halkına yönelik uygulamayı kınadı.

"Bu bir insani krizden daha fazlası, Roraima'da gördüklerim bir soykırımdı. Brezilya halkının ıstırabına kayıtsız kalan bir hükümet tarafından Yanomami halkına karşı kasıtlı bir suç işlendi" dedi.

Brezilya medyasında Lula'nın ziyaretiyle bağlantılı olarak, Yanomami halkına ait ciddi derecede yetersiz beslenmiş çocuk ve yetişkinlerin fotoğrafları yayıldı.

Başkan gazetecilere verdiği demeçte, ''Fotoğraflar beni gerçekten şok etti Brezilya gibi bir ülkenin yerli halkımızı nasıl bu derece ihmal ettiğini anlamak imkansız'' dedi.

Yetersiz beslenme ve yasadışı madenciliğin neden olduğu hastalıklardan ölen çocukların raporlarının ardından, Brezilya sağlık bakanı Pazar günü Yanomami halkının yaşadığı Venezüella sınırına yakın bölgede tıbbi acil durum ilan etti.

Aralık ayında yayınlanan bir rapora göre, yetersiz beslenen gruptaki çocuklar Brezilya ortalamasına kıyasla şok edici bir oranda ölüyor.

Unicef ve Fiocruz Vakfı tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Auaris ve Maturaca bölgelerinde, beş yaşın altındaki on Yanomami çocuğundan sekizi kronik yetersiz beslenmeden muzdarip.

1 Ocak'ta Brezilya cumhurbaşkanı olarak göreve başlayan Lula, halefi Jair Bolsonaro'yu Bolsonaro'nun 2019–2022 yılları arasındaki yönetimi sırasında Yanomami halkının Amazon'daki topraklarını işgal eden on binlerce izinsiz madenciyi teşvik etmekle suçluyor. Gözlemcilere göre, nehirleri cıvayla kirlettiler ve ormanları yerle bir ettiler, böylece yerlileri ana besin kaynaklarından mahrum bıraktılar. Madenciler ayrıca sıtma ve diğer hastalıkları yaymakla ve sağlık çalışanlarının bölgeye ulaşmasını engellemekle de suçlanıyor.

Ülkenin adalet bakanı Flávio Dino, yerli halkların soykırım içeren suçlara maruz kaldığına dair "güçlü göstergeler" üzerine bir federal polis soruşturması emri vereceğini söyledi. 

Brezilya'nın ülkenin yerli halkından sorumlu bakanına göre, açlık ve sıtmaya ek olarak, Yanomami halkının çocukları paraziter hastalıklar ve ishalden artan bir oranda ölüyor. The Guardian'ın bildirdiğine göre, 2019'dan bu yana 570 Yanomami çocuğunun açlıktan veya cıva zehirlenmesinden öldüğü söyleniyor.

Yönetimi altında Amazon'daki ormansızlaşmanın yaklaşık yüzde 60 arttığı eski başkan Jair Bolsonaro, sorumluluğu reddediyor ve Lula'nın suçlamalarını "solcu bir komedi" olarak nitelendiriyor.