Caferi: Federalizm delice!

24-01-2017
Rûdaw
Caferi
Caferi
Etiketler Caferi Suriye
A+ A-

Astana (Rûdaw) – Suriye Hükümeti müzakere heyeti başkanı Beşar Caferi, federalizmin Suriye’de uygulanamayacağını ve bunun “delice bir düşünce” olduğunu söyledi.

 

Beşar Caferi, Astana’da düzenlenen “Suriye barış görüşmeleri” sonrası düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Rûdaw muhabirinin, Beşar Caferi’nin 31 Ocak 2016’da verdiği demeçte, “Bölünme meselesini tamamen aklınızdan çıkarın. Suriye’yi bölmeyi düşünenler Panadol alsın ve bu hayelden kurtulsun”ifadelerini hatırlatarak, hükümetinin mevcut durumdaki görüşleri sorusuna  Caferi şöyle cevap verdi:

 

“Panadol adlı ağrı kesiciden daha güçlü bir ağrı kesici var; o da Advil. Suriye’nin geleceğine yönelik uygun her sisteme Suriye halkı karar veriri, gruplar değil. Söz konusu  her projeye Suriyelilerin karar vermesi gerekiyor. Tek taf baskın olamaz. Suriye’deki Kürtlerin bazıları federalizme karşı.”

 

Beşar Caferi ayrıca, Astana görüşmelerinin başarılı olduğunu ve  herkesin mutabık olduğu bir anlaşma yapıldığını belirtti.

 

Astana görüşmelerinin ilk gününde Suriye'de çatışmaların durdurulması ve ateşkes ihlallerinin önlenmesi amacıyla Türkiye, Rusya ve İran arasında mutabakat sağlandı.

 

Üç ülkenin ortak yayınladığı bildiri hakkında açıklama yapan Beşar Caferi “Nihayet herkesin üzerinde uzlaştığı, mutabakata dayalı bir belgemiz oldu” dedi.

 

Astana'da düzenlenen Suriye barış görüşmeleri sonucunda üç ülkenin kabul ettiği ortak bildiri açıklandı.

 

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov tarafından okunan bildiriye göre, Rusya, Türkiye ve İran Suriye'deki ateşkesin denetlenmesi için üçlü bir mekanizma kurmaya karar verdi.

 

Bu arada,  muhaliflerin sözcüsü Yahya Aridi, bildirgeye imza atmayı düşünmediklerini açıklamıştı.Ortak bildiride muhaliflerin ve rejimin imzası yer almadı.

 

“Suriyeli Kürt kardeşlerimizle gurur duyuyoruz”

 

Caferi ayrıca, ülkesinin Kürt vatandaşlarla gurur duyduğunu vurgulayarak, “Bizim için, Arap, Kürt, Süryani veya başka bir halk olsun hepsi Suriyelidir. Toplumumuzun farklı kesimleri arasında sınır ve ayırım yok. Kendimizle gurur duyduğum gibi Suriyeli Kürt kardeşlerimizle de gurur duyuyoruz” dedi.

 

Beşar Caferi sözlerini şöyle devam etti:

 

“Suriyeli Kürtler, sadece IŞİD'e karşı mücadelede değil, ülkemizin tarihinde önemli rol oynadı. Bin yıldır birlikte yaşıyoruz. Burada, ülkemize sadık olup olmadığını kontrol etmek için bulunmuyoruz. Biz sadığız. Farklı yolu seçenler Suriye'ye inanmıyor demek. Farklı planlara inanıyor veya yabancı güçler tarafından yetiştirilmişler. Bu konuda farklıyız.”

 

Ülkesinde farklı insanların yaşadığını belirten Caferi, aralarında ülkesine karşı çalışan ve İsrail için savaşan hainlerin de olduğunu belirtti.

 

Caferi, “Genelleme yapmak doğru değil ama Suriyelilerin çoğu Suriyeli olmaktan onur duyuyor. Biz de onlara katılıyoruz” dedi.


 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli