İsveç’te Kürtler arası evlilik azalıyor

23-12-2019
Rûdaw
Etiketler İsveç Kürt evlilikleri Kürt kültürü
A+ A-

Stockholm (Rûdaw) - İsveç’te büyüyen yeni nesil Kürt gençleri arasında evlilikler her geçen gün azalıyor.

İsveç’teki yeni nesil Kürt gençleri büyüdüğü toplum ile kaynaşmanın etkisiyle daha çok İsveç toplumuyla evlilikler gerçekleştiriyor. Bu da İsveç’te Kürtler arası evliliklerin her geçen gün azalmasına neden oluyor.

19 yaşındaki Lara İsveçli ev arkadaşı ile birlikte glok olarak bilinen Suriye şarabı ve şarapla birlikte tüketilen kuru meyve ve karanfil satışı yapıyor. İsveç’in eski bir kültürü olarak Crismis kutlamalarında İsveç’teki evlerin çoğunda karanfil ve şarap kokusu eksik olmaz.

İsveç’te doğan Lara, İsveç’in yemek kültürü konusunda arkadaşı Elyas’dan daha heyecanlı.

Lara ve Elyas Maty, İsveç’te birlikte yaşayan ama evliliklerini resmiyete dökmeyen yüzlerce örnek arasında yer alıyor.

Hayatlarından memnun olduklarını belirten Lara ve Elyas Maty, ileride mutlu bir aile olacaklarını söylüyorlar.

İsveç toplumu Kürtlerle kaynaşmış

İsveçli aristokrat bir ailenin çocuğu olan Elyas Maty, “Lara ile birlikteliğimden çok memnunum ve hiçbir ayrım gözetmiyorum. Sadece benden fazla olarak Kürtçe’yi biliyor ki ben de birazcık konuşabiliyorum” dedi.

Avrupa toplumu her ne kadar mültecilere karşı kapalı bir toplum olsa da İsveç toplumu Kürt mültecilerle kaynaşmaktan memnun.

13 yıllık arkadaşlığının ardından bir Kürt kızıyla evlenen İsveçli Yese Yerica, “Çok memnumun ve arkadaşlarım eşim Kürt olduğu için beni kıskanıyor. Kürt kızları arkadaşları ve eşlerine saygı gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kürt bir erkekle evlenen Caterina Olf ise, “Hiçbir fark hissetmiyorum. Ama ailevi ve toplumsal olarak yakınlık hissediyorum ve İsveç’teki Kürtlerle kaynaştığım için çok mutluyum. Kürtler kültürümüzü anlıyor” diye konuştu.

Farklı bir etnik kökenle evlenen İsveçli arkadaşının yaşadığı kültürel sorunları anlatan Caterine, “Arkadaşımın ailesi kayınbabasının evini ziyaret etmesine izin vermiyordu. İçki, dans ve bir araya gelerek eğlenmek onların kültüründe yoktu. Kaç kez farklı kutlama günlerinde yemek ve domuz etinden dolayı sorun yaşadılar. Ama benim kayınbabam tarafında böyle bir sıkıntı yok” değerlendirmesinde bulundu.

İsveç toplumu ile bütünleşmek Kürt toplumu içinde farklı etkiler doğurmuş. İsveçlilerle evlilik, Kürt gençlerinin aileleri ile olan bağlarının kopmasına ve Kürt kültüründen uzaklaşmasına neden olmuş.

34 yıldır İsveç’te yaşayan ve üç çocuğu da İsveçlilerle evlilik yapan Çalak, “Çocuklarımın evlilik olmadan İsveçli birisiyle birlikte yaşaması benim için çok zordu. Akraba ve yakınlarım hariç çocuklarım da uzaklaştı ve diyalog azaldı. Kürtlerle bir araya geldiğimiz bir kaç toplantı ve etkinlikte bana ‘çocukları İsveçlilerin peşinden gitti ve nikah bile kıymadılar’ dediler” diyerek bu İsveçlilerle evliliklerin Kürt kültürü üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.

Vahab Alaaddin ise bu konuda farklı bir tecrübeye sahip. Alaaddin’in kızı İsveçli birisiyle evlenmiş.

İsveçli eşinden ayrılması için kızına yalvaran Alaaddin, istediği sonucu alamamış ve aile bağları kopmuş.

Alaaddin, “Eşim bu meseleden dolayı hastalığa yakalandı. Onlarca toplumsal sorunla karşı karşıya kaldık” dedi.

Kürtlerin geleceği nasıl olacak?

Toplum bilimci Umud Baxewan, “Ortadoğu toplumlarının hepsinde bu problemler yaşanıyor. Ancak İsveç’te yaşayan diğer bir çok etnisiteye göre Kürtler daha iyi ve bu ilişki ve bütünleşmeyi hazmedebilmiş” değerlendirmesinde bulundu.

Kürt ve İsveç toplumu arasındaki kaynaşmanın iyi olduğunu belirten Baxewan, “Bu Kürt diasporasının İsveç toplumuyla bütünleşmesini sağladı. Kız ya da erkek bir Kürt, İsveçli bir gençle ilişkilerini geliştirerek daha sonra evleniyorlar. Çocukları onlardan daha çok İsveçli oluyor. Gelecekte farklılıklar kalmıyor. 50 yıl sonra kökenleri tamamıyla kayboluyor ve artık bu bileşen İsveçli Kürt oluyor” diye konuştu.

Kürt sosyolog Baxewan, Amerikalı Çinliler, İngiltereli Hindliler, İsveçli Finlandiyalılar, Amerikalı İsveçliler ve Rusyalı Kürtlere dikkat çekerek, “Kökenlerini bulmaları duygusallıktır” ifadelerini kullandı.

Dikkat çeken veriler

İsveç’teki Kürt örgütlerinin resmi olmayan verilerine göre, Kürt gençleri arasındaki evlilik oranları sadece yüzde 2-3 düzeyinde.

Kürdistan Gençlik Örgütü (KYEO) verilerine göre, 1995 ile 1999 yılları arasında doğanların çoğunluğu Kürtler arası evliliği bir şart olarak görüyor. Ancak 1999 yılından sonra doğanlar arasında Kürt toplumunun kaynaşmasına olan güvenleri yüzde 1 düzeyinde. Geri kalan oran için ise Kürtlerle evlilik önem arzetmiyor.

KYEO İsveç’in Stockholm, Opsala, Yotobori, Malmiwe ve Carlestad kentlerinde 600 Kürt genciyle bir anket çalışması yaptı.

Rûdaw’a konuşan KYEO’dan bir yetkili, “Anketi Kürt gençlerinin İsveç toplumu ve diğer bileşenlerle olan kaynaşmasını öğrenmek amacıyla yaptık. Sonuçları bizim için çok şaşırtıcı oldu” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli