Hollanda seçimlerinde aşırı sağcı lider önde

23-11-2023
Etiketler Geert Wilders Hollanda Erken seçim
A+ A-

Haber Merkezi - Hollanda’da bugün yapılan erken genel seçimde sandık çıkış anket sonuçlarına göre Geert Wilders’in lideri olduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ilk sırada.

Kürt asıllı Dilan Yeşilgöz liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi ise 2021 seçimlerine göre oy kaybediyor.

Kesin seçim sonuçlarının sandık çıkış anketleri gibi olması durumunda koalisyon hükümeti kurulabilmesi için en az dört partinin bir araya gelmesi gerekecek.

Hollanda'da 13 milyondan fazla kişi, 1126 aday ve 26 partinin 150 sandalye için yarıştığı genel seçimde oyunu kullandı. Ülkenin mevcut başbakanı Mark Rutte, resmi olmayan sonuçlara göre koltuğunu aşırı sağcı Geert Wilders'e devretti.

Ipos sandık çıkışı anketlerine göre aşırı sağcı Geert Wilders’in lideri olduğu Özgürlük Partisi 17 olan sandalye sayısını 35'e çıkarıyor.

Frans Timmermans'ın liderliğini yaptığı sol ittifak ise 26 sandalyeyle ikinci sırada yer alıyor.

Bu ankete göre Dilan Yeşilgöz liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi ise 11 koltuk kaybederek, 23 milletvekili ile 3. oluyor.

Sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından taraftarlarına konuşan Wilders, artık partilerinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak koalisyon için diğer partilere çağrıda bulundu.

"Camileri kapatmayacağız"

Lahey'de coşkulu kalabalığa seslenen Wilders, "Hollandalılar, ülkelerini geri alabileceğini ve bizim de sığınmacılar ve göç tsunamisini azaltılmasını sağlayacağımızı umuyor" dedi.

PVV lideri Wilders, “Kuran ve camilerin yasaklanması gibi demokratik olmayan ya da anayasaya aykırı tedbirler almayacağız” dedi.

Kesin seçim sonuçlarının sandık çıkış anketleri gibi olması durumunda koalisyon hükümeti kurulabilmesi için en az dört partinin bir araya gelmesi gerekecek.

Ancak seçim sürecinde siyasi partilerin yaptıkları açıklamalar koalisyon hükümeti kurulmasının zor olacağını işaret ediyor.

Aşırı sağcı lider, kendisi ile koalisyona sıcak bakmayan diğer partilere seslenerek, "kendi gölgelerini aşmaya" ve birlikte çalışmaya çağırdı.

Wilders şöyle konuştu:

“Birbirimizle iş yapmak zorundayız, çünkü Hollanda'da işler farklı olmak zorunda. Birbirimizle bir araya gelmek için çaba sarf edelim ve başarılı olacağımıza inanıyorum. Kuran ve camilerin yasaklanması gibi demokratik olmayan ya da anayasaya aykırı tedbirler almayacağız. Hollandalı yine önce gelmeli; konuşacağımız şey bu. Hükümet oluşumu sol ile olmayacak. Ben merkez sağa, VVD ve NSC'ye bakıyorum. Biz de dahil olmak üzere hepimiz taviz vermek zorunda kalacağız."

Wilders seçim arefesindeki televizyon tartışmasında da göç ve sığınmacılar konusunda "Artık yeter. Hollanda daha fazlasını kaldıramaz. Artık kendi halkımızı öncelikli olarak düşünmeliyiz. Sınırlar kapandı. Sıfır sığınmacı" demişti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Wilders'i ilk kutlayan lider oldu ve "Değişim rüzgarları geldi!" dedi.

Geert Wilders kimdir?

Geert Wilders, İslam ve Türk düşmanlığı ile tanınıyor. 

Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması çağrısı yapan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden Wilders, Kurban Bayramı'nda "Mide bulandırıcı İslam geleneğini yasaklayın" diyerek bir skandala daha imza atmıştı.

Özgürlük Partisi başkanı Geert Wilders Katolik iken agnostisizmi seçmiş bir siyasetçidir. Vergilerin düşürülmesi, refah devletinin tasfiyesi, asgarî ücretin ortadan kaldırılması, devlet düzenlemelerinin ve müdahalelerinin en aza indirgenmesi gibi sağ liberteryen politikalarla objektivist bir bakış açısını birleştirerek İslâm dini ve özgürlüklerin uyuşamayacağı fikri ile İslâm karşıtı bir siyaset yürütmektedir.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli