Palau Dışişleri Bakanı'ndan iklim değişikliği açıklaması: Risk altındayız

23-09-2023
Sinan Tunçdemir
Etiketler Palau Gustav N. Aitaro iklim değişkliği BM BM Genel Kurulu
A+ A-

Rûdaw (New York) – Palau Dışişleri Bakanı Gustav N. Aitaro iklim değişikliğinin ülkesi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirterek, “Ortaklarımızla eğitim yoluyla tehlikelere karşı farkındalığı arttırmak için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 78'inci oturumuna katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Palau Dışişleri Bakanı Gustav N. Aitaro Rûdaw muhabiri Sinan Tunçdemir’in sorularını yanıtladı.

İklim ve Temiz Hava Örgütü’nün (Climate and Clean Air Association) verilerine göre, Palau dünya genelinde iklim değişikliğinden en fazla zarar gören ülkeler arasında. Okyanus kıyısında bulunan ülke sel ve tsunami tehlikesiyle karşı karşıya.

Dışişleri Bakanı Gustav N. Aitaro, iklim değişikliğinin ülkesi üzerinde büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekerek, “İklim değişikliğinin dünyadaki her ülkeyi etkilediğini biliyoruz ancak en fazla risk altında olan biziz. Benim ülkemin kıyı şeridi başka bir ülkeninki kadar küçük olabilir ama bunun bizim için çok büyük sonuçları olabilir. Ortaklarımızla eğitim yoluyla tehlikelere karşı farkındalığı arttırmak için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

BM Genel Kurulu’nun 78'inci görüşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Aitaro, “Geçen yıl 77’nci toplantıda buradaydım ve bu yıl ile geçen yıl arasında büyük bir fark var. Burada çok sayıda yetkili var ve temsil edilen birçok ülke var. Hatta çok sayıda küçük organizasyonun bile burada olması herkes için ileri bir adımdır. Covid-19 salgınından sonra görüşmelere yeniden katılmak ve sadece uluslararası meselelere değil, aynı zamanda dünyanın iç meselelerine de odaklanmak için önemli bir fırsat” ifadelerini kullandı.

BM görüşmelerinde konuşulacak önemli konulardan biri de iklim değişikliği. Bakan Gustav N. Aitaro dünya genelinde iklim krizinin önüne geçilmesi için işbirliğinin önemine atıfta bulundu.

Gustav N. Aitaro şunları söyledi:

“Çoğu küçük ada ülkesinde olduğu gibi iklim değişikliğinin de ülkemiz üzerinde büyük etkisi var; adalardaki gelişmekte olan ülkelerin çoğunda olduğu gibi. Bu nedenle Palau olarak bu toplantıyı sabırsızlıkla bekliyoruz çünkü iklim değişikliği bizim için hem uluslararası hem de ulusal düzeyde öncelikli bir konu.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli