Anthony Blinken, Ezidilerin temsilcileriyle bir araya geldi

Erbil (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, yaklaşık 300 bin Ezidi Kürdün yerinden edildiğini, 2 bin 600'ünün ise hala kayıp olduğunu belirterek, “Kayıp Ezidilerin akıbetinin belirlenmesini önemsiyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Washington'da Ezidi Kürtlerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Blinken burada yaptığı konuşmada, “Kayıp Ezidilerin akıbetinin belirlenmesini önemsiyoruz” dedi.

Blinken, "Bugün, IŞİD'in Ezidi, Hristiyan ve Şii Müslümanlara yönelik soykırımının 10'uncu yıldönümünü anmak üzere buradayız. Bu gruplara yönelik insanlığa karşı suç işlendi ve etnik temizlik yapıldı” dedi.

Bakan Blinken, "2014 ile 2017 yılları arasında IŞİD, Ezidiler de dahil olmak üzere milyonlarca Iraklıyı tarihi bölgelerinden uzaklaştırdı. IŞİD'in çirkin kafasını bir daha kaldıramayacağından emin olmak için Irak yönetiminin topraklarında egemenliğini daha fazla geliştirmek için çalıştık” ifadelerini kullandı.

IŞİD’ karşı mücadele de ABD yönetiminin o dönemde yaptıklarına değinen Blinken şöyle devam etti:

“O dönemde (2014-2017) yaklaşık 500 milyon dolar harcadık; yardımlarımız IŞİD'in ağır hasar verdiği bölgelere odaklandı ve bunlara yüz milyonlarca dolar sağladık. Birçoğunun yardıma ihtiyacı var. Yaklaşık 300 bin Ezidi de dahil olmak üzere hala yerinden edilmiş bir milyondan fazla Iraklı bulunuyor ve 2 bin 600 Ezidi hala kayıp. Kayıp Ezidilerin akıbetinin belirlenmesini önemsiyoruz. Hala hayatta olanları da kurtarmak istiyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanı, Washington'un IŞİD'den etkilenen topluluklara yardım etmeye devam edeceğini ve IŞİD'in güçlenmesini engellemeye kararlı olduğunu söyledi.