AB'den üye devlet Macaristan'a toplantı boykotu

13 saat önce
Etiketler AB Yüksek Temsilcisi Borrell Macaristan Başbakanı Viktor Orban Ukrayna Rusya
A+ A-

Haber Merkezi - AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Macaristan'ın Ukrayna tutumunu boykot için gelecek ay Gymnich formatında düzenlenecek dışişleri ve savunma bakanları toplantısının Budapeşte yerine Brüksel'de yapılacağını söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pazartesi günü Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın birlik içinde tartışmalara yol açan Moskova ve Pekin ziyaretlerini sert sözlerle hedef aldı.

 Borrell, AB dışişleri bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Rusya, Birleşmiş Milletler Tüzüğünü ihlal eden bir saldırgan, Ukrayna ise meşru müdafaa hakkını kullanan bir mağdur ve bunda histerik bir durum yok, sadece gerçekler söyleniyor" dedi.

"Bu temel esasları göz ardı eden herhangi bir sözde 'barış misyonu' günün sonunda sadece Putin'e fayda sağlar ve barış getirmez" ifadelerini kullandı. 

Yüksek Temsilci, Macaristan'ın bir üye devlet olarak, tüm ülkelerin bloğun dış politikasını "sadakat ve karşılıklı dayanışma ruhu içinde aktif ve kayıtsız şartsız" desteklemesi gerektiğini ifade eden AB Antlaşmalarının 24.3 Maddesi ile bağlı olduğunu söyledi.

Bu maddenin bir "süs" ya da "boş sözler" olmadığının altını çizen Borrell, "Her üye ülke kendi dış politikası konusunda egemen, doğru; ancak bu kulübün üyeleri oldukları sürece, anlaşmalara uymak zorundalar," dedi.

Bu yükümlülüğe uymak "yapabileceğiniz ya da yapamayacağınız bir şey değil, yapmak zorundasınız," diyen Borrell, Orban'ın eylemlerinin söz konusu maddenin ihlali anlamına gelip gelmediği sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bana göre, yaşananların bir işbirliği eksikliği olduğu açık."

Josep Borrell gelecek ay planlanan AB savunma ve dışişleri bakanları toplantısının Macaristan'ın başkenti Budapeşte yerine Brüksel'de yapılacağını söyledi.

Gayriresmî nitelikteki toplantıya normalde AB Dönem Başkanı sıfatıyla Macaristan'ın ev sahipliği yapması gerekiyordu. AB ülkelerinin bakanlarının bir araya geldiği bu formattaki etkinlik ilk kez Almanya'daki Gymnich Şatosu'nda yapıldığından Gymnich tipi toplantı olarak anılıyor.

Borrell düzenlediği basın toplantısında, kararın AB dışişleri bakanları ile müzakere edilerek alındığını belirterek "Sembolik de olsa (Budapeşte yönetimine) bir mesaj göndermemiz gerekiyordu" dedi.

Orban’ın Kiev ve Moskova ziyaretleri

AB dönem başkanlığını Temmuz başında altı aylığına devralan Macaristan'ın Başbakanı Orban, ilk iş önce Kiev'e ardından Moskova'ya sürpriz ziyaretler gerçekleştirdi. Orban'ın Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi Birlik içinde tepki çekti. Batı başkentlerinden peşi sıra yapılan açıklamalarda, AB Dönem Başkanı ve NATO üyesi Macaristan'ın bu ziyaret sırasında her iki kurumu da temsil etmediği, herhangi bir resmi görevlendirme olmadan kendi başına hareket ettiği güçlü şekilde vurgulandı.

Çin ziyareti

Moskova'nın ardından Pekin'e giderek Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de görüşen Orban temaslarını tek taraflı olarak "barış misyonu" diye adlandırdı. Orban kendisine yönelik eleştirilere, "Brüksel'de rahat koltuklarda oturarak barışı sağlayamazsınız" sözleriyle yanıt verdi.

Macaristan Başbakanının dikkat çeken son hamlesi ise geçtiğimiz günlerde Washington'da düzenlenen NATO zirvesinden erken ayrılarak eski ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmeye gitmesi oldu. Trump da Orban gibi Ukrayna savaşında izlenen politikalardan rahatsız.

Daha önce Avrupa Komisyonunun Budapeşte'ye olağan çalışma ziyareti iptal edilmiş, Orban'ın dönem başkanı ülke lideri sıfatıyla Avrupa Parlamentosuna hitabı ise mazeret gösterilerek belirsiz bir tarihe ertelenmişti.

Kaynak: DW, Euronews

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli