Tahıl anlaşmasının üzerinden 24 saat geçmeden Rusya Odessa limanını vurdu

23-07-2022
Rûdaw
Etiketler Odessa BM Rusya Türkiye Ukrayna
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye’de BM gözetiminde gerçekleşen tahıl anlaşmasının üzerinden 24 saat geçmeden Rusya’nın Ukrayna’nın Odessa limanını bombaladığı bildirildi. BM saldırıyı kınadı. Ukrayna, Rusya'yı İstanbul'daki tahıl koridoru anlaşmasını ihlal etmekle suçladı. Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıklama yaptı.

Rusya, füze saldırısıyla Ukrayna’dan tahıl ihracatında hayati önem taşıyan Odesa limanını vurdu. İstanbul’da imzalanan anlaşma ile birlikte sevkiyatın yeniden başlamasına izin verilecek tesise gerçekleştirilen saldırıyı Ukrayna, 2 füzenin isabet ettiği şeklinde duyurdu.

İstanbul’daki tarihi anlaşmadan sadece bir gün sonra, Odessa kenti füzelerle vuruldu. Odessa’dan askeri sözcü Serhii Bratchuk, iki füzenin limanın altyapısına çarptığını ve ikisinin de Ukrayna'nın hava savunması tarafından hedef alındığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Odessa'ya yapıldığı bildirilen saldırıları kınadı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü Ofisi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Guterres'in saldırıları kınadığı bildirildi.

Açıklamada, "Genel Sekreter Antonio Guterres, Ukrayna'nın Odessa Limanı'na bugün yapıldığı bildirilen saldırıları açık bir şekilde kınıyor" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için İstanbul'da imzalanan anlaşmaya atıfta bulunularak "Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından dün verilen taahhütlerin eksiksiz uygulanması zorunludur" ifadesi kullanıldı.

Akar: Ukrayna ve Rusya ile görüştük

Öte yandan Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bombardımana ilişkin açıklama yaptı.

Akar, Ukrayna'nın Odessa kentindeki patlamaya ilişkin, "Füze saldırısı olduğu şeklinde bilgiler aldık ve bunun üzerine biz zaten temasta olduğumuz Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ile telefonla görüştük, konuştuk. Gerekli bilgileri aldık" dedi.

Akar yaptığı görüşmelere ilişkin şunları dile getirdi:

"Füze saldırılarından bir tanesinin oradaki silolardan bir tanesine isabet ettiğini, diğerinin de siloya yakın bir bölgeye düştüğünü ve fakat orada önemli olan rıhtımların yükleme kapasitesinde ve kabiliyetinde herhangi bir olumsuzluk olmadığını, oradaki faaliyetlerin devam edebileceğini ifade ettiler. Bunun yanı sıra Rusya ile yaptığımız temasta da Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler. Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi. Bundan biz de rahatsız olduk. Fakat biz orada dün yaptığımız anlaşmadaki, vardığımız mutabakattaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz ve biz tarafların sükunetle, sabırla burada sakin bir şekilde iş birliğine devam etmelerinden yana olduğumuzu da yine görüşmelerimizde dile getirdik."

Ukrayna, Rusya'yı İstanbul'daki tahıl koridoru anlaşmasını ihlal etmekle suçladı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Karadeniz'deki Ukrayna limanlarından tahıl ihracatını kolaylaştırmak için Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında Birleşmiş Milletler himayesinde varılan anlaşmanın Rusya tarafından ihlal edildiğini açıkladı.

Nikolenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul'da imzalanan anlaşmanın üzerinden henüz 24 saat geçmeden Rus ordusunun Odessa Limanı'na füze saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Odessa'ya yapılan saldırının anlaşmanın ihlali anlamına geldiğini öne süren Nikolenko, Ukrayna olarak Karadeniz üzerinden üç limandan (Odessa, Chornomorsk ve Yuzhnoye) güvenli ihracatının yenilenmesine ilişkin anlaşmaların sıkı bir şekilde uygulanması gerektiğini savunduklarını ifade etti.

Nikolenko, BM ve Türkiye'yi, Rusya'nın tahıl koridorunun güvenli işleyişi çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamaya çağırdıklarını belirterek anlaşmaların uygulanmamasının neden olacağı küresel gıda krizinin derinleşmesinin tüm sorumluluğunun Rusya'da olacağını kaydetti.

Ukraynalı yetkililer Odessa Limanı'na Rus güçlerce füze atıldığını duyurmuştu. Odessa'ya füze atılmasına yönelik henüz Rusya'dan bir açıklama yapılmadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli