Feyli Kürtler adalet istiyor

Kopenhag (Rûdaw) - Feyli Kürtler 1980’lerde devrik diktatör Saddam Hüseyin döneminde maruz kaldıkları şiddeti bir törenle andı.

 

Memleketinden göçe zorlanan çok sayıda Feyli Kürt’ün yaşadığı İsveç’in başkenti Stockholm ve Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Feyli Kürtler Derneği tarafından düzenlen törende, 1980 – 1988 yılları olaylarında kaybolan veya katledilenlerin isim listesi asıldı.

 

Rûdaw’a konuşan Feyli Kürt Bahar Raza, sonraki nesillerin böyle bir şeyi yaşamaması için dünyanın kendilerine karşı işlenen suçları mahkum etmesini istediklerini söyledi.

 

İsveç’te gerçekleşen törende dört parçadan Kürtler’in yanısıra İsveç Kürt Dernekleri Federasyonu da katıldı.

 

Feyli Kürtler aslen Rojhılat’ın (İran Kürdistanı) İlam, Kirmaşan (Kirmanşah) ve Loristan bölgelerinden gelerek bugün, Bağdat, Hanakin ve Mendeli’de varlıkları sürdürüyor. Feyli Kürtler Kürtçe’nin Lorani lehçesiyle konuşuyor.

 

Feyli Kürtler, 1961 – 1975 yılları arasında Kürt devrimini desteklediklerinden dolayı Baas rejiminin baskılarına maruz kalmıştı.

 

Rûdaw’a konuşan mağdurlardan Abdülwehab, 50 bin dolayında Feyli Kürt’ün Saddam’ın emriyle katledildiğini söyledi.

 

Memleketlerine dönme isteyen Feyli Kürtler, Irak ile “tartışmalı bölgeler”de Araplar tarafından işgal edilen evlerinin ve gayrimenkullerinin geri verilmesini ve sorumluların yargılanmasını istiyor.

 

Feyli Kürtler’in bir bölümü 2003’ten sonra evlerine dönerken, hala sahip olduklarını alamayanlar ve İran’da mülteci olarak yaşayanlar sayısı az değil.


1980 olaylarında kaybolan bazı Feyli Kürtler’in cesetleri bulundu ancak bir çoğunun izine ulaşılamadı.