Başkan Barzani ile Mam Celal’i buluşturan Bakan Albright hayatını kaybetti

Haber Merkezi - ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright 84 yaşında hayatını kaybetti. Albright, 1997-2003 yılları arasında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında Washington’da gerçekleşen görüşmelerde arabuluculuk yapmıştı.  

Eski Dışişleri Bakanı Albright Albright’ın ölümünü ailesi Twitter'da açıkladı.

Açıklamada, "ABD’nin 64. Dışişleri Bakanı ve bu göreve gelen ilk kadın olan Dr. Madeleine K. Albright'ın bugün erken saatlerde kanser nedeniyle vefat ettiğini duyurmaktan dolayı üzgünüz" ifadelerini kullandı.

Eski Başkan Bill Clinton, 1996'da Madeleine Albright'ı Dışişleri Bakanı olarak atamıştı. Albright, 1997'de Senato’daki oturumda oybirliğiyle bakanlık görevi için onaylandı.

2001 yılına kadar da bakanlık görevinde kaldı. Clinton yönetiminin son dört yılında bu görevi yürüten Albright, ABD hükümeti tarihindeki en yüksek makamda görev yapan kadın politikacı olmuştu.

Madeleine Albright, 1998’de Başkan Mesud Barzani ve KYB’nin eski Genel Sekreteri merhum Celal Talabani (Mam Celal) arasındaki görüşmelerde arabuluculuk yapmış, tarafların Washington’da anlaşmasına yardımcı olmuştu.

Bu anlaşmanın ardından KDP ile KYB arasında yeni ve Stratejik Ortaklığa giden süreç başlamıştı.

Madeleine Albright kimdir?

1937'de eski Çekoslovakya'da doğan Albright’ın ailesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’den kaçarak ABD’ye yerleşti.

1957'de ABD vatandaşı olan Albright, ilk olarak Beyaz Saray'da Jimmy Carter yönetimi sırasında çalışmaya başladı ve daha sonra bazı başkan ve başkan yardımcısı adaylarının dış politika danışmanlığını yaptı.

Albright 1993'te, eski Başkan Bill Clinton yönetimi sırasında ülkesinin BM Büyükelçiliği görevine getirildi.

Albright, Clinton'ın ikinci döneminde, 1997-2001 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevi yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı döneminde, Clinton yönetimini Kosova'ya müdahale etmeye zorlamasıyla meşhur olmuştu.

Bazı karşıtları, Nato'nun Kosova'daki bombardımanını "Albright'ın Savaşı" diye tanımlamıştı.

Clinton yılları ve 1990'lar sona erdiğinde, Albright, işyerinde fırsat eşitliği ve saygı talep eden genç kadınlar için bir simge haline geldi. Albright, "Birbirine yardım etmeyen kadınlar için cehennemde özel bir yer var" görüşünü sık sık dile getirirdi.