BM Genel Kurulu bir kez daha Ukrayna için toplanacak

23-03-2022
Rûdaw
Etiketler BM Ukrayna
A+ A-

Haber Merkezi - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun bugün yapılacak 11. Olağanüstü oturumunun devamında ikinci bir Ukrayna tasarısı görüşülecek.

Görüşmelerin ardından tasarının 193 üye ülkenin oyuna sunması bekleniyor.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre Ukrayna’daki insani durum konusunda Güvenlik Konseyi’nde daimi üye Rusya’nın karşı tutumu nedeniyle herhangi bir karar alınamamasının ardından, tasarı bir kez daha BM Genel Kurulu'na getirilmiş oldu.

BM Genel Kurulu, daha önce Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 141 oyla kabul etmişti. Yeni tasarının da büyük bir oy farkıyla kabul edilmesi bekleniyor.

Guterres: Rusya bu savaşı kazanamaz

Bu arada BM, Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın bir ay önce Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın "kazanılamayacağını" belirterek, "Er ya da geç, savaş alanından barış masasına geçilmesi gerekecek. Bu kaçınılmaz ama tek soru şu: Daha kaç hayat kaybedilmeli? Kaç bomba düşmeli?" dedi.

Guterres, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, savaşın başladığı 24 Şubat'tan beri korkunç acı ve yıkım yaşandığını, sivillere "sistematik bombardımanlarla terör saçıldığını" söyledi.

"Mariupol düşse bile Ukrayna şehir şehir, sokak sokak, ev ev ele geçirilemez" diyen Guterres, "Bu savaş kazanılamaz. Er ya da geç, savaş alanından barış masasına geçilmesi gerekecek. Bu kaçınılmaz ama tek soru şu: Daha kaç hayat kaybedilmeli? Kaç bomba düşmeli?" ifadesini kullandı.

Savaşı sürdürmenin ahlaki olarak kabul edilemeyeceğine, siyasi olarak savunulamayacağına ve askeri anlamda "saçmalık" olduğuna dikkati çeken Guterres, "Savaşı durdurma ve barışa bir şans verme zamanı. Bu korkunç, saçma savaş son bulmalı” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli