Atilla Taş: İŞİD’e inat Newroz!

New York (Rûdaw) - New York ve New Jersey’deki Kürtler davul zurna eşliğinde Newroz kutlamasında saatlerce halay çekti. Kürt – Amerikan Derneği Başkanı Atilla Taş, “Biz İŞİD terörüne inat Newroz’u kutluyoruz” dedi.

 

New Jersey’de gerçekleşen kutlama şehitler için saygı duruşu ve Kürt ulusal marşı ile başladı. Etkinlikte konuşan Kürt – Amerikan Derneği (Kurdish American Association) Başkanı Atilla Taş, “İŞİD Newroz’u kana bulayarak Kürtler’in bayramını engelleyeceğini sanıyor. Biz İŞİD terörüne inat Newroz’u kutluyoruz” dedi.

 

Kutlamada çok sayıda sanatçı sahne aldı. Toronto’da yaşayan Doğu Kürdistanlı Hozan Şehruz, New York’ta yaşayan Kardeş Türküler grubunun eski üyelerinden Ozan Aksoy ile Kürt sanatçı Demet Arpacık’ın sahne aldığı Newroz kutlamasında, gecenin sürprizi davul - zurna oldu.

 

Milli kıyafetler giydiler

 

Kapalı bir salonda yemekli olarak düzenlenen kutlamaya 300’ü aşkın kişi katılırken, Kürtçe şarkılar eşliğinde saatlerce halay çeken geleneksel Kürt giysileri içindeki kadınlar, erkekler ve çocuklar, ülkelerinden binlerce uzakta Newroz coşkusunu yaşadı.

 

Geceye Kürtler’in yanı sıra, Amerikalı, Türk, Ermeni ve farklı milletlerden çok sayıda kişi de katılarak halay çekti.

 

Çoğu Koçgiri kökenli Kürtler olmak üzere çok sayıda Alevi’nin de katıldığı Newroz organizasyonuna New Jersey merkezli Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de destek verdi.

 

Gecede, Sırrı Süreyya Önder’in Diyarbakır’da okuduğu Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajı da sinevizyon aracılığıyla gösterildi.

 

Ahmet Kaya’yı andılar

 

Öte yandan, Grup DisOrient de Manhattan’da Newroz ve Ahmet Kaya’ya anma adı altında bir konser verdi.

 

Geçen hafta da New York’ta USA Kurds adlı grup da Newroz kutlaması yapmıştı.

 

Amerika ve Kanada’da birçok merkezde Newroz kutlamaları gerçekleşti.

 

Washington DC’de de Kürdistan Hükümeti Temsilciliği (KRG) ve diğer parçalardan Kürt kurumları birlikte Newroz’u kutladı.

 

HDP Amerika Temsilcisi ve Rojava Kantonları Avrupa Sorumlusu Sinem Muhammed de farklı Newroz kutlamalarına katıldı.

 

Beyaz Saray, ABD Kongresi, Birleşmiş Milletler’de de Newroz için resepsiyonlar verildi ve kutlamaları gerçekleşti.

 

Obama’dan Rûdaw’a davet

 

ABD’nin First Lady’si Michelle Obama’nın verdiği Newroz resepsiyonuna Rûdaw muhabiri de davet edilmişti.

 

Öte yandan, ABD Başkanı Obama her yıl olduğu gibi bu yıl da başta İran halkına yönelik olmak üzere Newroz’u sahiplenen herkesin bayramını bir video ile kutladı. Obama Farsça ve Kürtçe birbirine yakın olarak kullanılan “Newroza te piroz” dedi.

 

Kanada Dışişleri Bakanı Rob Nicholson de Kürtler’in Newroz Bayramı’nı yazılı olarak kutladı. Demirci Kawa destanına atıfta bulunun Nicholson, “Tarihte olduğu gibi bugün de Kürt halkı İŞİD terörüne karşı aynı zihniyete karşı savaşıyor” dedi.