Prag’da katliam yapan öğrenci, öncesinde babası ile 2 aylık bir bebeği de öldürmüş

22-12-2023
Etiketler Prag Çekya Katliam Silahlı saldırı
A+ A-

Haber Merkezi – Dün Çekya’nın başkenti Prag'daki 24 yaşındaki bir öğrenci David Kozak üniversitede 14 kişiyi öldürdü ve 25 kişiyi de yaraladı. Saldırgan olaydan önce, babası ile ormanda yürüyüş yapan bir kişi ve 2 aylık kızını öldürmüş.

Silahlı saldırı dün 14. yüzyıldan kalma Charles Köprüsü gibi önemli turistik mekanların yakınında bulunan Charles Üniversitesi Sanat Fakültesi'nde meydana geldi.

Polis şefi Martin Vondrasek, saldırının ardından gazetecilere verdiği bilgide, saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 10'u ağır olmak üzere 25 kişinin yaralandığını söyledi.

Vondrasek tüm kurbanların binanın içinde öldürüldüğünü söyledi. Çekya medyasında ise ölenlerden bazılarının saldırganın arkadaşı olduğu haberleri yer aldı.

Hollanda dışişleri bakanlığı yaralılardan birinin Hollanda vatandaşı olduğunu duyurdu.

Polis şefi Vondrasek saldırganın "devasa bir silah ve mühimmat cephaneliğine" sahip olduğunu ve polisin hızlı müdahalesinin çok daha büyük bir katliamı önlediğini sözlerine ekledi.

Ulusal yas ilan edildi

Hükümet, 23 Aralık'ta resmi binalardaki bayrakların yarıya indirilmesiyle bir günlük ulusal yas ilan etti ve insanlardan öğle saatlerinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunmaları istendi.

Kayıp öğrencilerin listeleri sosyal medyada paylaşılırken, saldırıdan sağ kurtulanlar arkadaşlarına ve yakınlarına mesaj gönderdi.

Polis şefi Vondrasek, saldırganın babasının Prag'ın batısındaki Hostoun köyünde ölü bulunması nedeniyle polisin katliamdan önce saldırganı aramaya başladığını söyledi.

Vondrasek, silahlı saldırganın “kendini öldürmek istediğini söyleyerek Prag'a gittiğini” kaydetti. Polis silahlı saldırganın babasını öldürdükten sonra Prag’a geçtiğini değerlendiriyor.

Polis, katliamdan önce derse gelmesi beklenen saldırganı Sanat Fakültesi binasında ve yakınlardaki fakülte ana binasına aradı ancak bulamadı.

Vondrasek gazetecilere, "Saat 13.59’da vurulmayla ilgili ilk bilgiyi aldık" dedi ve hızlı müdahale biriminin 12 dakika içinde olay yerine ulaştığını söyledi.

Vondrasek, “GMT 14:20'de görevdeki polisler bize silahlı adamın hareketsiz cesedinden bahsetti" dedi ve saldırganın kendisini öldürmüş olabileceğini kaydetti.

Rusya’daki saldırıdan ilham aldı

Polis şefi Vondrasek, silahlı saldırganın “Rusya'da yaşanan benzer bir olaydan" ilham aldığını söyledi.

Saldırıdan önce David Kozak'ın yazdığı mesajlar da yayınlandı. Mesajlardan birinde Kozak'ın, "Okula silahlı saldırı düzenlemek ve intihar etmek istiyorum. Alina Afanaskina bana çok yardımcı oldu" dedi. 14 yaşında bir öğrenci olan Afanaskina bu ayın başında Rusya'da bir okula silahlı saldırı düzenlemişti.

 

Vondrasek, polis David Kozak'ın 15 Aralık'ta Prag'ın doğu eteklerindeki bir ormanda yürüyüş yapan 32 yaşındaki bir adamla iki aylık kızını bebek arabasında öldürdüğüne inandıklarını da söyledi.

Çek İçişleri Bakanı Vit Rakusan saldırı ile "uluslararası terörizm" arasında hiçbir bağlantı olmadığını bildirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli