ABD- Demokrat Parti'nin yetkililerinden Rûdaw'a 'Kürt sorunu' değerlendirmeleri

3 saat önce
Rûdaw'a konuşan Kongre üyeleri
Rûdaw'a konuşan Kongre üyeleri
Etiketler ABD Demokrat Kongresi Kürt sorunu Irak Askerlerin geri çekilmesi Kongre Üyeleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw)- ABD'de Demokrat Parti'nin Chicago'da gerçekleştirilen kongresinde, Kürt sorunu önemli bir gündem maddesi oldu. Parti yetkilileri, Kürtler ve bölgesel dinamikler hakkında Rûdaw'a açıklamalarda bulundular.

Bugün (22 Ağustos) sona erecek olan kongrede, Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’ya konuşan parti yetkilileri, Kürt meselesini değerlendirdiler.

Kongre Üyesi Jennifer McKellen, “Bence çoğu Amerikalı dış işlerini pek umursamıyor; onlara dünya tarihi hakkında pek bir şey öğretilmedi. Kürtleri, İsrail'i, Mısır'ı veya Filistin'i daha iyi anlamalarına yardımcı olmalıyız. Tarihimizin bugünümüzü nasıl etkilediğini, bölgenin geleceğini nasıl etkileyeceğini anlamamız gerekiyor” dedi.

“Kürtler Irak'ta ve IŞİD'e karşı mücadelede büyük bir müttefik”

Kürtler hakkında daha iyi bilgiye sahip olan Kongre Üyesi Don Beyer, Kürtlerin Irak'ta ve IŞİD'e karşı mücadelede büyük bir müttefik olduğunu vurguladı.

Beyer, “Yaptığımız utanç verici şeylerden biri de Türklerin beklenmedik bir şekilde birçok Kürt kuvvetini püskürtmesine göz yummak oldu” şeklinde konuştu.

“Partimin Kürtlerin bağımsızlık arzusunu destekleyeceğini umut ediyorum”

Dış İlişkiler Komitesi'nde çalışan ve çok sayıda Kürt ailenin yaşadığı Virginia bölgesinde aday gösterilen Jerry Conley ise, partisinin Kürtlerin bağımsızlık, özgürlük ve kendi kaderini tayin etme arzusunu destekleyeceğini umut ettiğini aktardı.

Conley, “Irak hükümeti sizden güçlerinizi geri çekmenizi istiyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? IŞİD’e karşı mücadelede Peşmerge'ye verdiğiniz destek üzerinde ne gibi bir etkisi olacak?” sorusuna, “ABD'nin herhangi bir çekilme kararı almadan önce Kürtler de dahil olmak üzere bölgede güvenlik ve istikrarı sağlama sorumluluğunun olduğunu düşünüyorum” şeklinde cevap verdi.

Aynı şekilde, daha önce Rûdaw’a konuşan diğer iki kongre üyesi de ABD’nin Irak’taki askerlerini çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundular.

“Bölgede sadece ABD askerlerinin değil müttefiklerinin de korunması gerekiyor”

Sadece ABD askerlerinin değil müttefiklerinin de korunması gerektiğini belirten Kongre Üyesi Jennifer McKellen, “Sadece kendi çıkarlarımız için değil, müttefiklerimizi korumak için de işbirliği yapabileceğimiz alanlarda güçlerimizin varlığını destekliyorum. Bu güç dengesinin sağlanması ve gerektiğinde insani yardım sağlanması çok önemli” ifadelerini kullandı.

“ABD askerlerinin geri çekilmesini desteklemiyorum”

Diğer taraftan, Kongre Üyesi Don Beyer, ABD askerlerinin geri çekilmesini desteklemediğini ve bu kararı ABD Başkanı olduğunda Kamala Harris’e bırakacağını vurguladı.

Beyer, “Ancak IŞİD'i yenmek için Kürtlerle yaptığımız yakın çalışmadan dolayı minnettarım. Dolayısıyla IŞİD'in geri dönmeyeceğinden emin olmamız gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli