Rûdaw'a konuşan Zaharova: Her iki taraf da Ankara-Şam ilişkilerinin normalleştirilmesine hazır

Erbil (Rûdaw)  - Rûdaw'a konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Suriye ve Türkiye, ilişkileri normalleştirmeyi ana görevleri haline getirdi. Her iki tarafın da buna hazır olduğu mesajı Şam ve Ankara'nın üst düzey yetkilileri tarafından iletildi” dedi.

Mariya Zaharova, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında soruları cevapladı.

Rûdaw muhabirinin sorularını da yanıtlayan Zaharova, "Batılı ülkeler Suriye'deki çatışmayı büyütmek ve yoğunlaştırmak için büyük çaba harcadı ancak Rusya bunu engelledi" dedi.

Sözcü Zaharova, Suriye Hükümeti'ne desteklerini sürdüreceklerini belirterek, "Gördüğünüz gibi Suriye ve Türkiye ilişkileri normalleştirmeyi ana görevleri haline getirdi. Her iki tarafın da buna hazır olduğu mesajı Şam ve Ankara'nın üst düzey yetkilileri tarafından iletildi. Şam-Ankara ilişkilerinin normalleştirilmesinin, Suriye'deki durumun normalleşmesi ve bölgesel istikrarın güçlenmesi açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Moskova'nın 2023 yılında Rusya, Türkiye, İran ve Suriye arasında bazı görüşmeler düzenlediğini hatırlatmama izin verin. Bildiğiniz gibi Türkiye ile Suriye arasında her konuda diyaloğun ve ilişkilerin geliştirilmesinin temeli atıldı. Astana Konferansı'nda defalarca ortaya konulduğu üzere Ankara-Şam ilişkilerinin yeniden inşası için daha fazla koordinasyon istiyoruz” diye konuştu.

"İki tarafın müzakerelerini destekliyoruz"

Sözcü Zaharova, Rusya'nın iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleşmesini desteklediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ülkemizde ve Moskova'da bazı toplantılar yapıldı, bunlara Suriye ve Türkiye'den yetkililer katıldı. Bu, karşılıklı anlayışa dayalı gayri resmi diyalog için bir fırsattır. Her iki tarafın müzakerelerini destekliyoruz ve aralarındaki ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunuyoruz."

"Suriye'nin yeniden uyum içinde olacağını öngörüyorduk”

Batılı ülkelerin Suriye'de çatışma yarattığını savunan Zaharova, "Biliyorsunuz, biz başından beri Suriye'yi bölgesel merkezlerden uzaklaştırarak izole etme, Şam yetkilileriyle pazarlık yapmama çabalarının yanlış olduğunu söylüyorduk. 2015 ve 2016'dan beri Suriye'de her şeyin normale döneceğini, Suriye'nin komşu ülkelerle ve bölgeyle yeniden uyum içinde olacağını öngörüyorduk. Suriye daha sonra eski rolüne kavuşacak ve daha önce reddettiği birçok ülkeyle ilişkilerini yeniden inşa edecek. Bu açıktı, çünkü Suriye ve sorunlarına dair her şey batılı ülkeler tarafından yaratıldı ve körüklendi. Bu nedenle Rusya, Suriye'nin Batı'nın baskısı altına girmesine izin vermeyecektir. Rusya, uluslararası terörle mücadeleye yardımcı olmak ve Suriye ile onu destekleyen ülkeler arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesini sağlamak için çabalarını sürdürecek” ifadelerini kullandı.