Almanya’da sel mağdurlarının yardımına gönüllü mülteciler koştu

22-07-2021
Ala Şali
Ala Şali
Almanya
Almanya
Etiketler Almanya Sel Felaketi Bad Münstereifel
A+ A-

Köln (Rûdaw) - Almanya'da selin vurduğu bölgede yaşayan mülteciler, evleri zarar görenlerin yardımına koştu. Müzisyen Bawn, bu durumun kendisini son derece mutlu ettiğini söyledi.

Almanya'da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında 171 kişinin öldüğü açıklandı.

Ülkenin yakın tarihin en büyük sel felaketinde selin ardından birçok yer tanınmaz hale geldi.

Felaketten etkilenen batı eyaletlerinden Kuzey Ren Vestfalya'da yer alan Bad Münstereifel kasabası da suların altında kaldı.

Bad Münstereifel’de evi selden hasar gören 69 yaşındaki müzisyen Bawn, birgün evinin sular altında kalacağını hiç tahmin etmediğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Bawn, “Her şey 30 dakika içerisinde olup bitti. Su birden öyle bir yükseldi ki evin kapısını kırıp içeri girdi. Alt kat su altında kaldı. Evin altında gelinimin elbise mağazası vardı, tamamen sel ile gitti. Stüdyom harap oldu” dedi.

Bawn, yaklaşık zararının 300 bin euro civarında olduğunu belirterek, “Bizde her türlü zararın sigortası var. Doğal afet var, yangın var ama suyun yükselmesi ile yaşayan zararın yok. Bu zararı kendim karşılamak zorundayım” dedi.

Selden sonra kendisine yardıma koşan gönüllü mültecilere şükran duyduğunu söyleyen Bawn, “Burada evimi temizlemek için gelen insanların bir ikisi hariç hiç birini tanımıyorum. Diğerleri hep gönüllü. Mülteciler de var aralarında. Bu büyük bir yardım” diye konuştu.

Yaklaşık 5 yıldır Almanya’da yaşayan Musullu Taha El Yahi de Bawn’a yardıma gelen gönüllülerden biri.

El Yahi, “Almancam iyi değil ama yardım etmek için dil bilmek gerekmiyor, iyi bir yüreğe sahip olmak yeterli. Burayı gördüğümde aklıma savaş ve diğer felaketler geldi. Bu nedenle mağdur insanlara yardım etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Afgan mülteci Sima Musevi de, “Bu kent selden önce çok güzeldi. Halkı da iyi ve yardımseverdi. Bu nedenle yardım etmek istedim. Bu insanlara yardım etmek benim için bir insanlık görevi” diye belirtti.

Resmi verilere göre sel sırasında Kuzey Ren Vestfalya'da 47 kişi hayatını kaybetti. Tarihi Bad Münstereifel’de bir çok ev göçtü, bir çoğu da sular altında kaldı.

Bad Münstereifel’de yaklaşık 3 bin kişi gönüllü olarak çalışıyor. Yardımı organize eden yetkililer de bölgeye acil ekipman ve para yardımında bulunmasını istiyor.

 Belediye Başkanı Sabine Preiser-Marian da, “İlk başta önceliğimiz insanların canını kurtarmaktı. Şimdi ise insanlara ilk yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. Gıda ve çalışabilmek için ekipman temin ediyoruz. Ayrıca burada çalışan gönüllüleri uzun bir dönem çalışabilmeleri için organize etmeliyiz. Bu nedenle maddi yardıma ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Almanya hükumeti, selden zarar gören bölgelere 200 milyon euro yardım göndermeyi kararlaştırdı. Bu bölgelerin imarı için 200 milyon euroluk bir paketin daha onaylanması bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli