DAVOS - Dünya Ekonomik Forumu bugün başlıyor

Haber Merkezi- İsviçre Alpleri’nin Davos kasabası bugün Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) ev sahipliği yapacak.

 

3 bin 200’den fazla hükümet ve iş dünyası temsilcisi, akademisyen ve sivil toplum lideri bugün Davos’ta başlayacak zirveye katılacak.

 

115 ülkeden 3 binden fazla katılımcı toplantılarda yer alacak. Bu yıl katılımcıların yüzde 22'si kadınlar.

 

Forum 25 Ocak’ta sona erecek.

 

Davos’ta bu yıl ana gündem maddeleri küreselleşme ve iklim değişikliği olarak belirlendi.

 

Katılımcı listesi, dünyanın en güçlüleri, en başarılıları, en iyi girişimcileri ve sarsıcı isimlerinden oluşuyor.

 

Dünyanın tüm bölgelerinden liderler yüzlerce oturum ve çalışma atölyesinde kafa yoracakları gibi, ikili görüşmeler ve özel toplantılara da katılacaklar.

 

Bu yılki toplantının teması “Küreselleşme 4.0: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek” Dördüncü devrimden kasıt yapay zeka ve robotbilimde çığır açan teknolojik gelişmeler.

 

Forumda Türkiye’yi üç bakan ve Merkez Bankası başkanının temsil etmesi bekleniyor

 

ABD Başkanı Donald Trump, hükümetin kapalı olmasını gerekçe göstererek Forum’a katılmayacağını açıkladı.

 

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da zirvede yer almayacak.

 

60'dan fazla ülkenin devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edileceği zirvede, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve İngiliz kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü Prens William önemli katılımcılar arasında yer alıyor.

 

115 ülkeden 3 binden fazla katılımcı toplantılarda yer alacak. Bu yıl katılımcıların yüzde 22'si kadınlar. En genç katılımcı 16 yaşındaki Güney Afrika'lı vahşi doğa fotoğrafçısı Skye Meaker, en yaşlı katılımcı ise 92 yaşındaki televizyoncu ve iklim savunucusu Sir David Attenborough. Erkeklerin yaş ortalaması 54 iken, kadınlarda ortalama yaş 49. En fazla katılım –her yıl olduğu gibi - Avrupa ve ABD'den olacak.

 

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan Küresel Riskler 2019 Raporu'nda, artan jeopolitik ve jeoekonomik gerilimlerin, bu yılın en acil riski olduğu belirtildi.

 

WEF raporunu yayımladı

 

WEF'in 22-25 Ocak'ta Davos'ta düzenleyeceği yıllık toplantıları öncesinde anket yöntemiyle hazırladığı Küresel Riskler 2019 Raporu yayımlandı.

 

Raporda, dünyanın büyük güçleri arasında jeopolitik ve jeoekonomik gerilimlerin arttığına işaret edilerek, "Bu gerilimler şu anda mevcut olan en acil küresel riskleri temsil etmektedir. Dünya, küresel politik ekonomiyi derinden değiştiren bir küreselleşme döneminin ardından bir ayrışma dönemine geçiş yapmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

 

WEF'in Küresel Riskler 2019 Raporu'nda, biyolojik çeşitlilik kaybı, şiddetli hava olayları, iklim değişikliğinin iyileştirilmesi ve uyum çabaları konusunda başarısızlık, insan eliyle yaratılan çevre felaketleri ve büyük doğal afetler çevresel riskler arasında gösterildi.

 

Çevresel risklerin aynı zamanda kentsel altyapının oluşturulması ve geliştirilmesi için de sorun oluşturduğuna işaret edilen raporda, bu yıl en etkili beş küresel riskten dördü iklimle ilgili gösterildi.

 

Raporda, hızla gelişen siber ve teknolojik tehditlerin, en önemli potansiyel kör noktalar olduğu ve ağa bağlı toplumların kırılganlığının hala tam anlamıyla bilinmediğine de vurgu yapıldı.