Lukaşenko: Göçmenlere sıkılan tazyikli su zehirli maddeler içeriyor

21-11-2021
Etiketler Lukaşenko Belarus Polonya Göçmen
A+ A-

Haber Merkezi - Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Batı medyasının “Polonya Sınır Muhafızları’nın mültecilere yönelik kaba ve insanlık dışı davranışlarını görmezden geldiğini” savundu.

Lukaşenko, önceki gün İngiliz basınına verdiği röportajda, Belarus-Polonya sınırında yaşanan göçmen kriziyle ilgili yaptığı değerlendirmede, Polonya’nın mültecilerin geçişini reddetmesinin kaosu tetiklediğini söyledi.

Belarus’un Polonya tarafının göçmenlerin üzerine sıktığı tazyikli suyun “zehirli maddeler içerdiğini” iddia eden Lukaşenko, buna dair kanıtlara sahip olduğunu kaydetti.

Polonya'nın mültecileri uzaklaştırmak için projektör, flaşör, siren, göz yaşartıcı gaz ve zehirli madde içeren su kullanmaktan çekinmediğini, Polonya’ya ait helikopterlerin alçak uçuş yapmayı sürdürdüğünü kaydeden Lukaşenko, Batı medyasının bu eylemlere göz yumduğunu belirtti.

Polonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lucasz Jasina da, göçmenlerin geçişi için Polonya toprakları içerisinde herhangi bir “insani koridor” açma gibi bir planın olmadığını söyledi.

Ülkesinin göçmenler konusundaki tutumunun değişmediğini vurgulayan Jasina, göçmen geçişi için tartışılan her türlü senaryodan haberleri olması gerektiğini belirtti.

Son günlerde çoğunluğu Kürt binlerce göçmenin Belarus-Polonya sınırından Avrupa Birliği ülkelerine geçmeye çalışması üzerine başta Polonya olmak üzere birçok ülke sınır kontrolünü güçlendirirken, çok sayıda göçmen sınır bölgelerinde mahsur kaldı.

Belarus ile Polonya arasındaki sınır kapısında toplanan mülteciler ile Polonya sınır muhafızları arasında gerginlikler yaşandı.

Belarus, 18 Kasım’da Polonya sınırına yakın bölgedeki iki mülteci kampını boşaltarak mültecileri diğer bölgelere transfer etmişti.

AB, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’yu, göçmenleri siyasi bir araç olarak kullanmakla suçluyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli