Mike Pence: Amerikan halkı İran halkının yanındadır

Erbil (Rûdaw) - ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İran’da devam eden protesto gösterilerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Amerikan halkı İran halkının yanındadır” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz Cuma gününden itibaren İran ve Rojhılat’ta devam eden protesto gösterilerine ilişkin sosyal medya hesabında açıklama yapan Mike Pence, ABD’nin mesajının açık olduğunu belirterek, “Amerikan halkı İran halkının yanındadır” ifadelerini kullandı.

İran’da bir yandan protesto gösterileri devam ederken diğer yandan ‘Ayetullah’cıların Tahran’da şiddet kullanarak insanları hapsettiğini vurgulayan Pence şu ifadeleri kullandı.

“Tahran'daki Ayetullahçılara baskı yapmak için İranlılar sokağa çıkıyor protesto gösterileri düzenliyor. Buna rağmen (Yönetim) şiddet ve hapis cezası kullanmaya devam ediyor. Birleşik Devletleri’nin mesajı açıktır: Amerikan halkı İran halkının yanındadır.”

İran yetkilileri gösterileri kontrol altına aldıklarını söylüyor ancak, bölgedeki kaynaklar gösterilerin devam ettiğini bildiriyor.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre 21 kentte düzenlenen gösterilerde şu ana kadar  en az 106 kişi hayatını kaybetti.

Rûdaw’a konuşan Uluslararası Af Örgütü’nde araştırmacı Raha Bahrini, ölü ve yaralı sayısının daha fazla olduğu yönünde bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Ülkede internet kesintilerinden dolayı gösterilere dair bilgi ve görüntülere ulaşmanın zor olduğunu belirten Bahrini, gösterilerde ölen ve yaralananlara ilişkin sağlıklı bilgilere ulaşamadıklarını kaydetti.