ABD, ülkelere Rojava’daki vatandaşlarını geri almaları çağrısında bulundu
Erbil (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Christopher A. Landberg, Rojava ve Suriye’de DSG’nin kontrolü altındaki kamplarda bulunan IŞİD’li ailelerin geri alınması için ülkelere çağrıda bulundu.
Washington’da Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen panele katılan ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Bürosu Koordinatörü ve IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Temsilcisi Christopher A. Landberg, Rojava’daki kamp ve hapishanelerde bulunan yabancılar hakkında konuştu.
Bir çok ülkenin bu kamp ve hapishanelerde bulunan vatandaşlarını geri almaya başladığını ve bu konuda "önemli bir ilerleme" kaydedildiğini vurgulayan Landberg, 2022’de 14 ülkenin yaklaşık 3.000 vatandaşını, bu yıl ise 20 ülkenin yaklaşık 3.800 vatandaşını ülkeye geri götürmek üzere teslim aldığını söyledi.
Son iki ayda yaklaşık Hol ve Roj kamplarından 2.000 kişinin iade edildiğini aktaran ABD’li yetkili, ülkelerin vatandaşlarını geri alma konusundaki çabalarını arttığını belirtti.
Hala Hol ve Roj kamplarında 12 yaş altında 25.000 çocuk bulunduğunu belirten Landberg, "Bu çocukların birçoğu gerekli belgelere sahip değil ve farklı milletlerden ebeveynlerden doğmuşlar" dedi.
Landberg, ülkelere bu çocukların geri dönüşüne daha fazla ehemmiyet vermeleri ve "ülkelerine döndüklerinde eğitim ve rehabilitasyonlarını destekleyecek sosyal hizmetler sunmaları" çağrısında bulundu.
Hol Kampı’ndaki güvenlik tedbirlerinin daha da sıkılaştırıldığını anlatan Landberg, Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Ofisi’nin kamptaki insani ve güvenlik durumunu ele almak için diğer bakanlıklar ve ilgili kurumlarla özel bir ekip oluşturduğunu söyledi.
Landberg, IŞİD savaşçılarının kadın ve çocuklarının da bulunduğu kampta şiddet olaylarının kontrol altına alındığını, bu yıl hiç kimsenin öldürülmediğini, 2021'de 90, 2022'de ise 40'tan fazla kişinin öldürüldüğünü kaydetti.
Christopher A. Landberg, "Ağustos 2022'de Demokratik Suriye Güçleri Hol Kampı’nda büyük bir güvenlik taraması gerçekleştirdi ve IŞİD'in silahlarını saklamak, insanları dışarı çıkarmak ve üyelerini eğitmek için inşa ettiği tünellerde zincirlenmiş dört kadını bulup kurtardı" dedi.
ABD'li diplomat, Türkiye'nin bu ayın başlarında Rojava’da alt yapıyı hedef alan bir dizi hava saldırısı başlattığını, bunun IŞİD'e karşı mücadele çabalarını “tehdit” ettiğini belirterek, “Suriye'nin kuzeydoğusunda gerginliğin azaltılmasına ihtiyaç olduğunu” vurguladı.
Landberg, “IŞİD ve diğer grupların gelecekte bölgede nüfuzlarını güçlendirmelerini önlemek için hepimiz birlikte çalışmalıyız. Hamas'ın korkunç terör saldırısında gördüğümüz gibi, bu hassas durum hızla değişebilir. Terörizmin doğası budur. Kuzeydoğu Suriye'deki silahlı grupların sayısı ve bölge genelinde artan istikrarsızlık göz önüne alındığında, hiçbir günü önemsiz göremeyiz. Artık hepimizin birlikte hareket etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.