Lüksemburg Başbakanından Rûdaw'a: Jina Emini ahlak polisi tarafından öldürüldü

21-10-2022
Ala Şali
Ala Şali
Etiketler Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel Jina Emini
A+ A-

Brüksel (Rûdaw)- Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, Jina Emini'nin ölümünün bir kaza olmadığını, “ahlak polisi tarafından öldürüldüğünü” söyledi.

AB liderleri Belçika’nın Brüksel kentinde 2 günlük toplantıda, ülkelerin Çin'e ekonomik bağımlılığını kesmeyi, Ukrayna'yı desteklemeyi ve Ukrayna’daki savaşa "müdahalesi" nedeniyle İran'ı cezalandırmayı tartışıyor.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel Brüksel'de Rûdaw muhabirinin İran’da katledilen Jina Emini’nin babasının “kızının öldürüldüğüne” ilişkin beyanatına ilişkin sorusuna, "Yıl 2022. Bu yüzyılda bir ülkedeki ahlak polisi kadınlar için neyin iyi neyin kötü olduğuna karar veriyor. Bu utanç verici. Bu gerçekten beni endişelendiriyor. İran’daki olayları görmezden gelemeyiz" dedi.

İran’a “Ukrayna’daki savaşta  Rusya’ya yardım etmesi” nedeniyle yaptırım uygulanacağını söyleyen Lüksemburg Başbakanı "Tabii ki İran'ı Rusya'ya insansız hava aracı sağladığı için cezalandırdık. Bugün İran'ın sorunlarını birlikte konuşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler’de değişikliğe ihtiyaç olduğunu kaydeden Xavier Bettel “Şimdi BM'de Rus yanlılarının sesi azalıyor ve çoğu ülke Rus işgalinin bir ihlal olduğunu söylüyor. Uluslararası alanda Rusya'ya karşı ses yükseliyor. Oradaki kadınlara karşı hak ihlallerini ve  İran'daki olayları görmezden gelmemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.

Dün AB liderleri, Rusya-Ukrayna savaşından bu yana ülkelerini vuran enerji krizini tartıştı. Perşembe günü, Avrupa Birliği İran'a Rusya'ya insansız hava aracı tedarik ettiği için yaptırımlar uyguladı.

Birliğin liderlerinden bazıları İran'a karşı daha fazla yaptırım çağrısında bulunuyor ve bugün İranlı yetkililerin protestoculara yönelik muamelesini oybirliğiyle kınamayı planlanıyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli