İtalya eski Başbakanı Conte’den Rûdaw’a: Mevcut İtalyan hükümeti başarısız oldu

21-09-2023
Etiketler Giuseppe Conte İtalya Göçmen Afrika
A+ A-

Roma (Rûdaw) - İtalya eski Başbakanı Giuseppe Conte, Afrikalı göçmen sorununun geldikleri ülkelerle işbirliği yaparak çözülebileceğini söyledi. Conte, "Mevcut İtalyan hükümeti başarısız oldu" dedi.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino’ya konuşan Giuseppe Conte, İtalya'daki göçmenlerin durumunun çok dramatik olduğunu söyledi.

Afrika'dan Avrupa'ya geçişte Orta Akdeniz'deki düzensiz göç rotası üzerinde yer alan İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası ülke gündemindeki yerini koruyor.

11 Eylül 2023'ten bu yana 120'den fazla küçük tekneyle Lampedusa'ya 10 binden fazla göçmen geldi. Adadaki göçmen merkezine 7 bin göçmenin yerleştirildiği ve bunun da merkezin kapasitesinin 17,5 katı olduğu belirtiliyor. Tek başına bu sayı bile adanın nüfusundan daha fazla.

2018-2021 yılları arasında başbakanlık yapan Conte, "Kibirlenmeden, sadece daha fazla işbirliği oluşturmaya çalışmalı, göçmenlerin geldiği ülkelerle koordinasyon sağlamalı, mültecileri yeniden yerleştirmeliyiz" dedi.

19 Eylül'de İtalyan hükümeti göçmenlere karşı birçok sert önlem aldı ve sığınma hakkı bulunmayan göçmenleri sınır dışı etme kararı aldı.

Conte, "Mevcut İtalyan hükümetinin tamamen başarısız olduğunu düşünüyorum" dedi.

BM Genel Kurulu'nun 78. oturumuna katılmak üzere New York'ta bulunan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni gazetecilere verdiği demeçte, "Öncelikle İtalya'nın bir mülteci kampı, Avrupa için bir mülteci deposu olmasına izin vermeyeceğim" diye konuştu.  

Berlin'le yapılan anlaşma çerçevesinde Almanya’nın İtalya'dan 3.500 göçmen kabul etmesi gerekiyordu ancak Almanya İçişleri Bakanlığı göçmen baskısı nedeniyle anlaşmayı geçici olarak askıya aldığını açıkladı.

Göçmen akını Fransa'nın da İtalya ile sınırlarını sıkılaştırmasına neden oldu.

Yıl başından bu yana yaklaşık 126 bin düzensiz göçmen İtalya'ya tekneyle girdi. Bu sayı 2022’nin ilk sekiz ayında 66 bindi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli