Bolivya Başkanı Arce: BM'den Rusya-Ukrayna sorununa dahil olmasını istedik

Neww York (Rûdaw) – Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Birleşmiş Milletler'i (BM) “geç olmadan” Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunun bitirilmesi konusunda rol almaya çağırdıklarını söyledi.

BM 77. Genel Kurulu temasları kapsamında New York’ta bulunan Bolivya Devlet Başkanı Lusi Arce, Rûdaw Diplomasi Editörü Mecid Nizamedin Gıli’nin Rusya-Ukrayna savaşı hakkındaki sorusunu yanıtladı.

Rûdaw’ın sorusu ve Devlet Başkanı Arce’nin yanıtı şu şekilde:

Rûdaw: Çok teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Ben Rûdaw Medya Grubu’ndan Mecid Gıli. BM Genel Kurulu'nda birçok lider konuşmalarında Ukrayna'daki savaşın etkileriyle ilgiliydi. Dünyanın her köşesi bu savaşın etkilerini hissediyor. Bu savaş ülkenizi etkiledi mi? Bir Latin Amerika ülkesinin başkanı olarak bu konudaki tavrınız nedir? Ayrıca Ukrayna'daki çatışmada artan nükleer gerilim olasılığı hakkındaki görüşleriniz nelerdir. Uzakta olsanız bile bu sizi endişelendiriyor mu?

Luis Arce: Böyle bir çatışmanın her ülkeyi etkilediğini düşünüyorum. Bolivya, diğer tüm ülkeler gibi artan yakıt fiyatlarıyla karşı karşıya. Bolivya bir petrol ihracatçısı ve ithalatçısı, dolayısıyla  savaş, yüksek maliyetli yakıt ithal eden ve petrole ihtiyaç duyan diğer ülkeler gibi bizi de olumsuz etkiledi. Ayrıca kimyasal gübre fiyatlarının da arttığını görüyoruz. Bütün bunlar Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sonucudur.

Dolayısıyla Bolivya, birbiriyle bağlantılı bir dünyada bu olumsuz etkiden muaf değil. Olayların etkileri çok hızlı çıkıyor. Bolivya'da da etkilerini gördük ama aynı zamanda bazı önlemler aldık. Enflasyonun çok fazla yükselmemesi için petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmak için mali destek açıkladığımızı memnuniyetle belirtmek isterim. Bu uzun zaman önce başladığımız bir şey. Kendi kimyasal gübremizi üretmeye başladık. Geçmişte çalışmayan bir fabrikayı yeniden çalıştırdık ve şimdi çalışıyor, üretimin yüzde 100'ü Bolivya’nın olacak. Gördüğünüz olumsuz etkiler göz önüne alındığında, yeni önlemler almamız gerekiyor.

Sorunuzun ikinci kısmına gelince; elbette, genel olarak dünya edişe içerisinde. Bu nedenle dünyanın barış bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Şu anda Rusya ile Ukrayna arasında olduğu gibi, bu tehditler artacak. Bu nedenle, Birleşmiş Milletleri çok geç olmadan bu sorunun çözülmesinde aktif rol almaya çağırdık.