Freedom House: Türkiye internet erişiminin özgür olmadığı ülkeler arasında

21-09-2021
Rûdaw
Etiketler İnternet Freedom House İfade özgürlüğü
A+ A-

Haber Merkezi  - ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House, ülke yönetimlerinin internet özgürlüğüne ne kadar bağlı olduklarına dair bir rapor hazırladı.

“Nette Özgürlük-2021” raporuna göre küresel internet özgürlüğü 11 yıl üst üste geriledi. İnternet özgürlüğünün en fazla gerilediği ülke Çin olurken, Türkiye "internetin özgür olmadığı" ülkeler arasında sayıldı. İzlanda ise en iyi performansı göstererek zirvede yer aldı.

Euronews’in haberine göre rapor, Haziran 2020 ile Mayıs 2021 arasındaki gelişmeleri kapsıyor. Raporda çevrimiçi ortamda insan hakları ortamının 30 ülkede kötüleştiği, 18 ülkede net ilerleme kaydedildiği belirtildi.

Çalışmaya 80'den fazla analist ve danışman, erişim engelleri, içerik sınırlamaları ve kullanıcı hakları ihlalleriyle ilgili 21 ayrı göstergeyle her ülkenin internet özgürlüğü puanını 100 puanlık bir ölçekte belirlemek için katkıda bulundu.

Türkiye, internet kullanımı, “erişim engeli” başlığında 15, “içerik sınırlaması”nda 10 ve “kullanıcı hakları ihlalleri”nde 9 olmak üzere toplam 34 puan alarak, internet erişiminin özgür olmadığı ülkeler arasında gösterildi.

Türkiye'nin yeni sosyal medya düzenlemelerinin Ekim 2020'de yürürlüğe girdiği hatırlatılan raporda, "Günlük bir milyonu aşkın kullanıcıya sahip platformların, 'saldırgan' olarak kabul edilen içerikleri, bildirimden sonraki 48 saat içinde kaldırması veya para cezaları, reklam yasakları ve bant genişliği sınırlamaları gibi artan cezaları riske atması gerekiyor" denildi.

Platformların, içeriğin kaldırılması için yasal emirlere uyulmaması nedeniyle adli para cezasına çarptırıldığı kaydedilen raporda, "Yasa, sosyal medya şirketlerinin Türk makamlarından gelen muhalif sesleri, bağımsız gazeteciliği ve şiddet içermeyen ifadeyi daha fazla sansürlemek için tasarlanmış taleplere direnme kabiliyetini azalttı" ifadesine yer verildi.

“Erdoğan teknoloji şirketlerini suçladı”

Raporda, Ankara yönetiminin internet özgürlüğü politikası da eleştiriliyor.  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya platformlarına alternatif olarak, devlete ait bir mesajlaşma platformunu teşvik ettiği belirtilen raporda, "Gazetecilerin ve muhalif politikacıların toplu olarak hapsedilmesini bizzat gözetleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin yeni sosyal medya yasasındaki kusurlu hükümlere uymayı reddettikleri için teknoloji şirketlerini defalarca “dijital faşizm” ile suçladı" denildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli