Ukrayna’nın yeni askeri gücü: Robot köpekler cephede

Erbil (Rûdaw) - Ukrayna ordusunun kullandığı uzaktan algılama teknolojisi ve kızılötesi termal kameralar ile donatılan robot köpekler, dronların keşfedemediği hendekleri ve binaları tespit edebiliyor.

Robot köpekler, çok sayıda teknik iletişim sistemi ve en az üç ila beş asker görevini devralma kapasitesine sahip.

Robotları eğiten Ukraynalı bir asker olan Yuri, “Bence hakkında konuşmamız gereken en önemli şey; robotiği ve dronları işlevsel kapasitelerini artırmak için nasıl kullanabiliriz? Arkasındaki gerçek sebep, hayat kurtarmak ve cephanedeki askerlerin güvenliğini artırmak" dedi.

Ukrayna savaşının, dünyanın her yerinde savaşın yapılma biçimini değiştirdiğini aktaran Yuri, “Özellikle insansız hava araçları söz konusu olduğunda durumlar değişti. Peki, ne değişti? Çatışmalar eskiden nasıl yapılıyordu, gelecekte nasıl yapılacak?” diye konuştu.

Yakın bir gelecekte savaş cephelerinde kullanılması beklenen robot köpekler, mayın ve patlayıcı aygıtları da kolayca bulabiliyor. Ayrıca, savaş alanında yedi kiloya kadar mermi ve ilaç taşıyabiliyor.

Robot köpekler, Rus kuvvetlerinin eline geçerse acil durum moduna geçip tüm bilgileri silebiliyor.

ABD'li yetkililer, 24 Şubat 2022'den bu yana yaklaşık 120 bin Rus ve 70 bin Ukraynalı askerin öldürüldüğünü söylüyor. Ancak robotların kullanımı, her iki taraftaki zayiatı azaltması bekleniyor.