Putin'den Kafkas ülkelerine ziyaret

3 saat önce
Etiketler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çeçenistan Rusya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Salı günü Kabardey-Balkar, Kuzey Osetya ve Çeçenistan olmak üzere üç Kafkas bölgesini ziyaret etti.

Kabardey-Balkar'a yaptığı seyahat sırasında, Putin Kremlin'den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Kazbek Kokov ile bir araya gelindiği ve Kokov'un bölgedeki başarıları hakkında Cumhurbaşkanı'na bilgi verdiği belirtildi.

Kuzey Osetya'da cumhurbaşkanı, 1-3 Eylül 2004 tarihinde Beslan'a yapılan terör saldırısının kurbanlarına 186'sı ve 31 saldırgan olan 334 kişiyi öldürdü.

Cumhurbaşkanı, Melekler Şehri anıt mezarlığına giderek, hayatını kaybeden rehineler anısına yapılmış Keder Ağacı ile saldırı sırasında hayatını kaybeden Alfa ve Vympel özel kuvvetleri subaylarının anısına yapılmış anıta çiçek bıraktı.

Daha sonra terör saldırısı kurbanlarının anneleri, bölgenin başı Sergey Menyailo ile bir araya geldi ve Rusya Cumhurbaşkanı, Eylül 2004'te ölümcül bir terörist saldırı olan Beslan'daki 1 numaralı okulda anıtta çiçek bıraktığı Altair Çocuk Yetenek Geliştirme Merkezi'ne gitti.

Çeçenistan'dayken, Putin Gudermes kentindeki Rusya Özel Kuvvetler Üniversitesi'ni ziyaret ederek, özel kuvvetler komutanları, eğitmenleri ve eğitim gören gönüllülerle bir araya geldi.

Üniversite, 2022 yılından bu yana özel askeri operasyona katılmış veya halen katılmakta olan 47 binin üzerinde uzmanı yetiştirdi ve bunların üçte birinden fazlası gönüllü olarak askerlik hizmetine katıldı.

Azerbaycan’a ziyaret

Öte yandan Rusya Devleti Başkanı Vladimir Putin 18-19 Ağustos'ta Azerbaycan'a iki günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret sırasında liderler arasında baş başa ve heyetler arası görüşme yapıldı. Bu görüşmeler sonucunda iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Devlet başkanları ziyaretin sonucuna ilişkin ortak bildiri imzaladı.

Ayrıca, iki devletin ilgili kurumları arasında yatırımın karşılıklı teşviki, iklim değişikliğiyle mücadele ve düşük karbonlu kalkınma, çalışma ve sosyal alanda işbirliği, gıda güvenliği, sağlık, tıp eğitimi gibi alanlarda işbirliğine ilişkin anlaşmalar imzalandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ikili ilişkilere ilişkin ''Bizim ülkeler müttefikler, dostlar ve iki komşu ülke gibi hareket etmektedir.'' derken, Vladimir Putin ise ''Rusya Azerbaycan’la dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine önem veriyor ve bu ilişkiler birbirlerinin çıkarlarının eşit şekilde gözetilmesi ilkelerine ve yakın insani ve kültürel bağlara dayanıyor." açıklamasını yaptı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli